Nova upozorenja: „Nedostatak vozača kamiona u Evropi će biti tri puta veći“

Nedostatak vozača teretnih vozila i autobusa u Evropi bi se mogao utrostručiti do 2026. usled povećane potražnje za transportom, ali pre svega starenjem vozačke populacije, upozorava novi izveštaj Međunarodne unije drumskog transporta (IRU).

Sve veći jaz između odlaska u penziju i ulaska novih vozača u profesiju trebalo bi da utrostruči stopu nepopunjenih pozicija vozača teretnih vozila na više od 60% do 2026. godine i da se poveća za više od pet puta za vozače autobusa, na skoro 50%.

Novi izveštaj obuhvata šest zemalja koje predstavljaju dve trećine ukupnog evropskog sektora drumskog teretnog saobraćaja i četiri zemlje za putnički transport, što je 28% ukupnog.

Bez preduzimanja aktivnosti da se profesija vozača učini dostupnijom i privlačnijom, Evropi bi moglo nedostajati preko dva miliona vozača do 2026. godine, što bi uticalo na polovinu svih kretanja tereta i milione putovanja.

Izvor: IRU, The truck driver profession in Europe: access and attractiveness, nov 2022

Uprkos tome što su plate vozača i do pet puta veće od prosečnih minimalnih zarada, u izveštaju se navode alarmantni podaci o teškoćama pristupa vozačkoj profesiji, posebno za mlade, i njenoj atraktivnosti, posebno za žene.

Generalni sekretar IRU Umberto de Preto je rekao da se kriza nedostatka vozača u Evropi ubrzava, predstavljajući veliku pretnju za kontinent ako se ništa ne preduzme.

– Kamioni prevoze 75% ukupnog evropskog tereta, kao i čak 85% kvarljive robe, robe visoke vrednosti i medicinske robe, kao što su vakcine i hrana. Autobuske usluge, najčešće korišćeni vid kolektivnog prevoza u EU, su centralne za evropske ciljeve dekarbonizacije – ističe.

Koliko je potražnja za vozačima kamiona velika, govori i dijagram u nastavku, koji pokazuje da je broj otvorenih pozicija samo od januara do septembra 2022. porastao 44%. (Open truck driver positions – January to September 2022, Consolidated view of Denmark, France, Germany, Poland, Romania and Spain). Tokom svakog kvartala otvaralo se još najmanje 6.000 pozicija, što čini situaciju značajno težom nego u 2021.

IRU, The truck driver profession in Europe: access and attractiveness, nov 2022

Nedostatak žena i mladih u struci

Primetan je nizak udeo mladih vozača (6% za teretni i 5% za putnički prevoz), uprkos „dobrim platama vozača i stalno visokoj nezaposlenosti mladih u mnogim zemljama“, kaže studija.

Kako izgleda starosna struktura vozača u Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, pogledajte u tabeli u nastavku:

Izvor: IRU, The truck driver profession in Europe: access and attractiveness, nov 2022

Žene takođe čine samo mali procenat vozača kamiona, uprkos značajnom nivou nezaposlenosti žena u nekim zemljama. Španija, na primer, ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti žena u Evropi (14%), a ipak jedan od najnižih udela žena vozača kamiona (2%), za razliku od žena vozača autobusa (12%).

Prepreke

Minimalna starosna granica za kvalifikaciju je i dalje 21 godina za vozače teretnih vozila u pet zemalja EU i između 21 i 24 godine za većinu pozicija vozača autobusa širom EU, što predstavlja ogromnu barijeru za one koji izlaze iz škole.

Visoki troškovi licence i obuke su takođe prepreka. U Francuskoj dozvola za kamion košta 5.300 evra, što je više od tri prosečne minimalne mesečne plate, dok u Nemačkoj dozvola za autobus košta u proseku 9.000 evra. Ovo je preko četiri puta minimalne mesečne zarade.

Bezbednost, posebno za žene vozače, ključna je da bi profesija postala privlačnija. Čak 95% vozača kamiona i 94% transportnih kompanija to stavlja kao svoj glavni prioritet.

Ipak, samo 3% postojećih parking mesta za kamione u EU je sertifikovano kao bezbedno.

Rešenja na stolu

Javni i privatni sektor treba da rade zajedno kako bi se uhvatili u koštac sa nedostatkom vozača, tvrdi IRU.

Izveštaj navodi 20 rešenja koja trenutno sprovode udruženja za drumski transport, kompanije i špediteri.

Javne vlasti takođe treba da preduzmu mere kako bi sprečile eskalaciju problema, uključujući:

  • Postavljanje minimalne starosne granice za vožnju na 18 godina, sa obukom od 17;
  • Subvencionisanje troškova dozvola i obuke za nove vozače;
  • Izgradnja sigurnijih i bezbednijih parking prostora.

Više detalja pročitajte na sajtu IRU, ili pogledajte kratku prezentaciju najvažnijih zaključaka studije.