ISTORIJAT KAMIONA: Kada je i zašto drumski transport prestigao železnicu na dugim linijama?

Iako su se kamioni krajem 19. veka naveliko proizvodili, transport na velikoj udaljenosti dugo vremena ostao je u domenu železnice.  Raspodela je bila ovakva: železnica je povezivala industrijske centre, a tradicionalna konjska zaprega i kamioni delili su robu u manjim gradovima i selima. U Nemačkoj je 1901. bilo čak 16 proizvođača kamiona, ali su te godine proizveli samo 39 vozila. Od tada kamion dobija zamah. Proizvodnja kamiona kompanije Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) popela se na 140 jedinica 1903. godine, a premašili su granicu od 1.000 vozila 1910. godine.

Ipak, tek u drugoj deceniji 20. veka industrija komercijalnih vozila doživela je prvi istinski procvat. To nije bilo podstaknuto ekonomskim razvojem, već politikom: od 1908. kamioni su subvencionisani kako bi se stvorila rezervna flota za nemačku vojsku. Oružane snage subvencionisale su kupce “civilnih” kamiona koji su bili spremni da svoje kamione stave na raspolaganje vojsci u slučaju rata.

Prvi procvat započeo je 1914.

Vojska je izdala jasne i obavezujuće specifikacije za ove subvencionisane kamione. Subvencije su isplaćivane samo za kamione od četiri do šest tona sa prikolicom i benzinskim motorima koji su generisali najmanje 30 konjskih snaga.

Kao rezultat, brojke proizvedenih modela naglo su porasle – posebno tokom Prvog svetskog rata, dok je broj novoregistrovanih vozila u Nemačkom rajhu 1908. godine iznosio samo 1.543, 1914. broj jedinica porastao je čak 625% na 9.639 jedinica. I tokom četiri ratne godine, nemačka industrija kamiona isporučila je preko 40.000 vozila, uprkos sve većim poteškoćama u dobijanju sirovina.

Međutim, ovaj rast praćen je određenim stepenom stagnacije u tehničkom razvoju. Procvat tokom ratne godine postao je bumerang nakon završetka rata: izvoz je propao, a tržište je bilo zagušeno polovnim kamionima. Praktično nije bilo potražnje za novim vozilima. Tek tridesetih godina inženjerstvo komercijalnih vozila dostiglo je potreban stepen zrelosti da bi kamioni postali ozbiljni konkurenti železnici na većim udaljenostima.

Rat je pogurao proizvodnju i u Francuskoj

Utemeljena na bogatoj istoriji, sudbina kompanije Renault Trucks danas se sve brže kreće autoputevima širom sveta.  Marijus Berlije  je 1894. godine u Lionu konstruisao i proizveo  motor sa jednim cilindrom i napravio svoj prvi automobil na benzin. Svoj prvi kamion je proizveo 1906. godine.

Prve serijske proizvodnje krenule su tokom Prvog svetskog rata.  Kod Berlijea se svakog dana proizvodilo 40 CBA kamiona i upućivali su se, zajedno sa ostalima, na front kod Verduna. Reno i njegovih 600 vozila doprineli su pobedi na Marni i time obezbedili mesto u istoriji.