Italija i COVID-sertifikati: šta čeka transportnu industriju od 15. oktobra?

Zbog uvođenja Green Pass obaveze u Italiji, čak 50% isporuka sirovina i robe široke potrošnje biće ugroženo, upozorava Federazione Italiana Autotrasportatori Professionali (FIAP).

Vlada Italije, podsetimo, donela je sredinom septembra jednu od najstrožih COVID mera u svetu i obavezala sve radnike u javnom i privatnom sektoru da imaju sertifikat o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su se oporavili od korone. Propisi obavezuju i vozače da prilikom utovara/istovara u Italiji moraju imati pomenutu potvrdu i pokazati je, a na snagu stupa 15. oktobra 2021. 

– Približava se 15. oktobar, datum od kojeg je za pristup radnom mestu potrebno imati “zeleni sertifikat” koji dokazuje vakcinaciju, preležanu COVID-19 infekciju, odnosno negativan rezultat brisa. Ovo znači i sve veće probleme koji nastaju u drumskom transportu i logistici, kao i izrazito negativan efekat na preduzeća i sistem industrijske proizvodnje – saopštio je FIAP.

–  Mnogo je naših povezanih kompanija koje su prijavile početak ozbiljnih problema – rekao je generalni sekretar Alessandro Peron, na hitnom sastanku Izvršnog odbora FIAP-a.

Kritična su mnoga pitanja, kako ona unutrašnja (sa zaposlenima, organizacija posla, vremenska usklađenost itd.), tako i ona eksterna, odnosno u ugovornim odnosima transportno-logističkih preduzeća sa klijentima.

FIAP upozorava da usvojene rigorozne obaveze mogu da dovedu u opasnost promet robe, podsećajući na važnost sektora transporta i logistike.

– Ne zaboravimo ključni doprinos transportno-logističkih kompanija i njihovih zaposlenih, bez obzira na nacionalnost, za održavanje snabdevanja i to od prvog dana zdravstvene krize – navodi FIAP.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.