ITD upozorava: svaki treći kombi preopterećen

Od 30 pregledanih dostavnih vozila, preopterećeno je bilo njih 10 – ovo je bilans kontrole koju je sproveo Inspektorat za drumski transport Poljske početkom sedmice na ulicama Lođa. Rekorder je vozilo kod kojeg je izmerena težina gotovo duplo veća od dozvoljene: prevozilo je građevinski materijal i težilo skoro 7 tona, umesto 3,5, koliko je maksimalno predviđeno za taj tip vozila.

Osim toga, značajno pretovareno vozilo nije imalo validnu dokumentaciju o periodičnim tehničkim pregledima, za period duži od godinu dana.

Inspektori za drumski transport su u utorak (16. maja) u Lođu sproveli pojačane kontrole teretnih vozila do 3,5 tona, a u fokusu su bile tonaža, tehničko stanje vozila i dokumenti vozača. 

Tokom višečasovnih aktivnosti, inspektori su na vagu usmerili skoro 30 vozila, od kojih je svako treće bilo značajno pretovareno.

Pretovarena vozila su, osim građevinskog materijala, prenosila namirnice, kućne aparate i prozore. Za utvrđene prekršaje inspektori su kažnjavali vozače novčanim kaznama i isključivali su ih iz saobraćaja.  Dozvoljeno im je da napuste kontrolni punkt tek nakon što se višak prevezene robe prebaci u druga vozila.

Izvor/foto: Główny Inspektorat Transportu Drogowego