Iveco preuzima vlasništvo nad zajedničkom kompanijom sa Nikolom

Kompanije Iveco Group i Nikola Corporation saopštile su da ulaze u novu fazu svog partnerstva, koje je počelo 2019. godine i koje je do sada rezultiralo uvođenjem teških kamiona sa nultim emisijama (Klasa 8) u Severnoj Americi i Evropi. Dve kompanije su zajedno radile, uprkos pandemiji korona-virusa i izazovima u lancu snabdevanja, lansirajući električna vozila na baterije (BEV) i električna vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama (FCEV) za regionalne i duge transporte.

Iveco će sada preuzeti potpuno vlasništvo nad zajedničkim preduzećem u Ulmu u Nemačkoj.

Kompanije su saopštile da svaka od njih sada želi da izoštri sopstveni fokus. Iveco grupa će se koncentrisati na Evropu radi daljeg razvoja i komercijalizacije sopstvenih električnih kamiona na baterije i gorivih ćelija, što uključuje uvođenje svog poslovnog modela finansiranja GATE, dok će Nikola svoje poslovanje fokusirati na Severnu Ameriku, sa integrisanim pristupom svojim kupcima, nudeći BEV, FCEV i vodoničnu infrastrukturu preko svog HILA brenda.

– Iveco Group će dobiti licencu za slobodan pristup i nastavak razvoja softvera za kontrolu vozila za zajednički razvijene BEV i FCEV. Nikola će dobiti tehnološku licencu za IVECO S-Way za Severnu Ameriku i isporuku srodnih komponenti od Iveco grupe, i steći će zajedničko vlasništvo nad intelektualnom svojinom Generacije 1 eAxles, tehnologije razvijene zajedno sa brendom pogonskog sklopa Iveco Group, FPT Industrial – navodi se u saopštenju.

Iveco Group će pokriti kapitalne izdatke vezane za ovu novu fazu saradnje kroz svoju raspoloživu likvidnost, delimično u gotovini (35 miliona dolara) i delimično u akcijama Nikole (20 miliona dolara).  Iz kompanija navode da će nastaviti da rade ka istom krajnjem cilju – da predvode energetsku tranziciju i budućnost mobilnosti.

Iveco Group ima osam brendova, a među njima su IVECO, vodeći brend komercijalnih vozila, FPT Industrial, globalni lider u širokom spektru naprednih pogonskih tehnologija u poljoprivredi, građevinarstvu, pomorstvu, sektoru proizvodnje električne energije i komercijalnih vozila,  kao i IVECO BUS i HEULIEZ (javni prevoz i premium autobusi). Deo grupacije su i IDV (visokospecijalizovana oprema za odbranu i civilnu zaštitu), ASTRA (građevinske mašine), MAGIRUS (vatrogasna vozila i oprema) i IVECO CAPITAL (finansijski ogranak). Iveco grua zapošljava više od 35.000 ljudi svetu na 20 industrijskih lokacija i u 29 centara za istraživanje i razvoj.

Nikola Corporation osnovana je 2015. godine u Feniksu u Arizoni. Kao dizajner i proizvođač baterija za električna i vodonik-električna vozila sa nultim emisijama, motora i komponenti i infrastrukture vodoničnih stanica, Nikola je podstaknut da transformiše ekonomski i ekološki uticaj trgovine kakvu danas poznajemo, dodaje se u saopštenju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.