Iz Srbije upravljaju prevozom robe u Americi – Sve više transportnih kompanija iz SAD otvara firme u našoj zemlji

U Srbiji živiš, u Americi radiš – to je moguće i u transportnoj industriji! Iz kancelarije u Nišu, Beogradu ili iz svoje kuće, uz pomoć tehnologije možete da organizujete prevoz robe iz jedne u drugu državu SAD. Sve više naših sugrađana se opredelilo za taj izazov, angažovani su kao dispečeri, brokeri, prodavci, a ima i onih koji iz Srbije organizuju i pregovaraju sa majstorima u Americi oko popravke kamiona, održavanja, šlepanja…

Velikom broju ljudi je to frilens posao, tačnije rade samostalno i direktno za američke kompanije. Sa druge strane, sve više internacionalnih kompanija otvara predstavništvo u našoj zemlji, pa zaposleni u Srbiji imaju sva pripadajuća prava naše zemlje.

– Broker je karika između pošiljaoca i prevoznika i odgovoran je da tura stigne na vreme i neoštećena. Brokerska kompanija uzima procenat zarade za sebe, traži i plaća transportnu kompaniju koja prevozi robu. Obezbeđuje i potrebnu dokumentaciju za robu koja se prevozi. Dispečer usko sarađuje sa brokerima, „uzima“ ture od njega, obaveštava ga o turi, kada je pokupljena, gde se trenutno nalazi, kada je istovarena i šalje potrebnu dokumentaciju nazad… Takođe, naplaćuje od brokera eventualne dodatne troškove za duže čekanje ture i slično – objašnjava nam Milica Petrović, koja već nekoliko godina radi u ovoj industriji.

Kako kaže, iskusni dispečeri koji rade u Srbiji mogu biti dobro plaćeni. Najčešće su plaćeni oko 2.000 dolara, ali mogu biti plaćeni i preko 4.000 dolara mesečno ukoliko jako dobro obavljaju svoj posao, imaju dobre brokerske kontakte i prave veliki profit.

– To je u slučaju da radite direktno sa američkim kompanijama, što znači da nemate nikakva radnička prava – doprinose, penzijsko, zdravstveno, godišnji odmor, bolovanje… Morate imati iskustvo i kontakte i sami tražiti poslove u Americi – kaže naša sagovornica. Podrazumeva se da znate odlično engleski, a prednost je i španski jezik.

Kao i u svakoj industriji i ovde ima problema, kaže nam Milica.

– Veliki stres, radno vreme usklađeno sa američkim, bez slobodnih dana za praznike…

Iskustvo kompanija u Srbiji

Kompanije koje su se odlučile da otvore firme u Srbiji, a nezvanično ih ima više od sto, stacionirane su u Nišu, Beogradu, Novom Sadu…

Jedna od njih je CW Carriers USA, koju su 2005. godine na Floridi osnovali Ljiljana Trkulja i njen suprug. Od dve osobe koje čine stub ove firme, danas – 16 godina kasnije, CW Carriers broji više od 80 zaposlenih u SAD i Srbiji. Osnovna delatnost kompanije je od samog početka 2005. bio drumski transport robe na teritoriji SAD. Kako je sa godinama rastao obim posla, tako se širila i delatnost kompanije, te se 2016. godine portfolio proširuje dodavanjem brokerske divizije, koja kasnije preuzima primat u poslovanju kompanije.

– Odluka o pokretanju poslovanja u Srbiji nastala je spontano. Kako je došlo do rapidnog povećanja obima posla, tako je bilo potrebno da se proširi i tim. Ljiljana – osnivač kompanije, vodi poreklo sa ovih prostora i u tom rastu videla je mogućnost da pruži priliku ljudima u Srbiji da se pridruže postojećem timu na Floridi. Kako je obim posla nastavio da se povećava ubrzanim tempom, tako se i naš tim u Srbiji širio – kažu za PlutonLogistics u CW Carriers.

Šta konkretno rade kolege u Srbiji

Tim koji se nalazi u Srbiji radi iste poslove kao tim u SAD. To znači da se u kancelariji u Beogradu nalazi potpuna podrška poslovanja koju CW Carriers pruža svojim klijentima, partnerima i vozačima.

– Ona se deli u više povezanih odeljenja, a među njima su odeljenje finansija, planiranja, osiguranja, praćenja, kao i odeljenje koje će čitaocima verovatno biti najinteresantnije – prodajno odeljenje. Ovo odeljenje se sastoji iz dve neraskidive celine: prva se odnosi na deo tima koji se bavi pronalaženjem novih klijenata i jačanjem odnosa sa postojećim klijentima. Druga celina se odnosi na brokere, tj. deo tima koji pronalazi partnere koji u datom momentu imaju slobodnu opremu i kapacitete i koji uz dogovorenu nadoknadu mogu da preuzmu na sebe obavezu isporuke robe u određenom roku.

Izazovi u Srbiji

– Glavni izazov s kojim smo se suočili bilo je pronalaženje kvalifikovanih ljudi. Pošto je to bilo gotovo nemoguće, organizovane su obuke i treninzi za svakog novog člana tima. Na taj način smo gradili tim sastavljen od kvalitetnog kadra koji ima celokupno potrebno znanje i veštine za napredak u budućnosti. Još jedan izazov sa kojim smo se suočili bilo je prilagođavanje zakonodavstvu koje se znatno razlikuje u odnosu na ono u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, zahvaljujući stručnjacima iz ove oblasti i to je prepreka koja je uspešno savladana – navode u CW Carriers.

Potreba za novim kadrovima

S obzirom na to da se tim ove kompanije skoro utrostručio u poslednjih godinu dana, plan im je da nastave da rastu i razvijaju se istim tempom.

– Deo smo industrije koja veoma brzo raste i razvija se, te nastaje i potreba za novim kadrovima. Tražićemo ih prevashodno u Srbiji i u SAD, ali od toga gde se oni nalaze važnija je želja za učenjem i napredovanjem.