Izabrano novo rukovodstvo Transportne zajednice – Prioritet stvaranje „zelenih koridora“ ka Evropskoj uniji

Transportna zajednica Zapadnog Balkana dobila je novo, stalno rukovodstvo. Novi direktor Stalnog sekretarijata Matej Zakonjšek preuzeće funkciju od 1. avgusta, a od 1. septembra 2020. će mu se pridružiti i zamenica direktora Ljuba Siljanoska.

Novo rukovodstvo izabrano je na 8. sastanku Regionalnog odbora koji je održan poslednjeg dana juna, putem video konferencije. Sastanku su prisustvovali predstavnici zapadnobalkanske šestorke i Evropske komisije, kao devet država članica Evropske unije, a na njemu je doneta i odluka o finansijskim pravilima Transportne zajednice. 

Od osnivanja pre tri godine do danas, Transportna zajednica postala je značajan faktor u unapređenju odnosa EU i zapadnobalkanske šestorke (ZB6). Vršilac dužnosti direktora Alen Baron rekao je u otvorenom pismu da je rukovođenje Sekretarijatom u ime Evropske komisije, bilo „velika čast i izazov“ i da očekuje da njegovi naslednici nastave uspešno započet posao.

U narednom periodu, kako je saopšteno, u fokusu će biti rad na uključivanju država Zapadnog Balkana u sistem “zelenih koridora” Evropske unije, dalje implementacija aplikacije Galileo Green Lane, monitoring saobraćaja na unutrašnjim i spoljašnjim granicama, definisanje rokova za implementaciju ključnog pravnog okvira u skladu sa EU zahtevima itd.

Zeleni koridori Evropske unije – uključivanje Zapadnog Balkana 

Kako bi se transport robe ubrzao (pre svega tokom pandemije – ali i ubuduće), smanjile kilometarske kolone kamiona i omogućilo da se na unutrašnjim granicama EU ne čeka više od 15 minuta, EU je uvela sistem „zelenih traka“ (zelenih koridora). I države Zapadnog Balkana izrazile su težnju da budu deo ovog sistema, što će biti jedan od prioriteta u narednom periodu.

Oko 70% spoljne trgovine država-članica Zapadnog Balkana odvija se sa zemljama Evropske unije.

Dugo čekanje na granicama sa državama-člancama Unije jedan je od najvećih problema balkanskih prevoznika, te je cilj da se što brže završi unapređenje infrastrukture i uklanjanje svih prepreka (prema projekcijama, do kraja 2023).

Pre toga, očekuje se da se do kraja 2022. najpre u potpunom obimu uspostavi sistem „zelenih traka“ na Zapadnom Balkanu i u regionu CEFTA.

Aplikacija Galileo Green Lane

Mobilna aplikacija Galileo Green Lane, koju je Evropska agencija GNSS (GSA) razvila u saradnji sa Evropskom komisijom, kreirana je kako bi se olakšalo slobodno kretanje robe i smanjilo vreme čekanja na granicama Evropske unije tokom pandemije.

Aplikacija prikazuje stanje saobraćaja na takozvanim “Green Lane” graničnim prelazima koji su deo TEN-T mreže Evropske unije, te pomaže prevoznicima da lakše isplaniraju rutu, a graničnim službama da rasterete prelaze i ubrzaju protok robe. U pitanju je jednostavno i besplatno rešenje.

Galileo Green Lane funkcioniše i kao aplikacija i kao desktop verzija, a testna faza uspešno je završena. Sekretarijat Transportne zajednice omogućio je da ova opcija bude dostupna i za ZB6 (pilot-verzija dostupna je za prelaze ka članicama Unije).

U toku su razgovori sa Evropskom agencijom GSA kako bi aplikacija bila proširena i na unutrašnje prelaze između država Zapadnog Balkana, što bi bilo od koristi za prevoznike i vozače.

Teretni saobraćaj 

Dešavanja koja je pandemija prouzrokovala uticala su na pad ostvarenih rezultata teretnog saobraćaja na Zapadnom Balkanu u periodu od januara do maja ove godine, u odnosu na uporedni period prošle godine. Evo šta kaže statistika:

Lekcije korona-krize 

Kriza koju nam je svima doneo covid-19 pokazala je da su transportni sistemi izuzetno ranjivi, kaže Alen Baron.

– Osim toga, ona je pokazala i da su transportni sistemi Evropske unije i Zapadnog Balkana uzajamno zavisni, možda čak i više nego što smo svi mislili. Saradnja je danas još važnija, jer smo svi pogođeni posledicama pandemije – naveo je.

Sledeći važan korak, koji će biti presudan u oporavku, jeste osigurati bolji pristup ZB6 transportnoj mreži EU i obrnuto.

– Stvaranje „zelenih koridora“ na granicama sa EU doprineće „zelenijem“ celokupnom transportnom sistemu u regionu i bi trebalo bi da bude sledeći izazov za Transportnu zajednicu – naveo je Baron.