Jedan od najvećih nemačkih gradova uvodi zabranu dizelaša

Vlasti u Minhenu su postigle konsenzus i spremaju se velike promene koje će pogoditi vlasnike nešto starijih dizelaša, a u skladu sa razvojem situacije, pravila bi mogla i da se pooštre.

Najveći grad Bavarske sprema ozbiljna ograničenja za dizel vozila. Gradonačelnica Minhena Katrin Habenschaden najavila je nove zabrane prilikom predstavljanja novog „plana za čist vazduh“.

Od 1. februara 2023. godine, dizel vozilima sa Euro 4 standardom neće više biti dozvoljen ulazak u sam centar grada, odnosno zonu niske emisije unutar Mittlerer Ring-a (srednji prsten). Ako se situacija ubrzo ne popravi, zabrana će se od 1. oktobra sledeće godine odnositi i na dizelaše sa Euro 5 standardom.

Srednji prsten Minhena bi trebalo da postane deo ekološke zone u budućnosti, što je ranije bilo isključeno, ali će postojati izuzeća za dostavna vozila i stanovnike tog područja. Što se tiče strožih zabrana, to bi značilo od 1. oktobra 2023. godine 140.000 vozila emisionog standarda 5 i niže više ne bi smelo da vozi Ringom niti unutar njega. Oko 30.000 pogođenih stanovnika gradskog centra je pošteđeno ove mere.

Kako prenosi Revija HAK, zabrana dizelaša će takođe uticati na mnogobrojne putnike i posetioce iz prigradskih naselja, koji čine veliki deo gradskog saobraćaja, a govori se o gotovo pola miliona vozila. Očekuje se da će gradsko veće u kojem većinu imaju SPD i Zeleni odobriti ovu zabranu do kraja oktobra.

Veliki broj gradova širom Evrope uveo je ili najavilo neki model zone čistog vazduha. Takve mere u budućnosti će sigurno još značanije uticati na prevoznike, koji će prilikom planiranja svog poslovanja i širenja flote morati da imaju u vidu i nove ekološke propise.