Jedna četvrtina profesionalnih vozača zaspi za volanom!

Anonimno istraživanje koje je sproveo Unite, britanski sindikat vozača, pokazuje da čak 29% vozača zaspi za volanom. Krivci su umor i stres povezani s teškim uslovima rada.

Na anketu je odgovorilo 4.000 vozača. Oni koji su priznali da su zaspali za upravljačem tvrde da nekoliko sati sna ili spavanje u kabini nisu dovoljni da se vozač razbudi i da nastavi putovanje. Nažalost, ne mogu uzeti duži odmor zbog vremenskih ograničenja.

– Rezultati ovog istraživanja su šokantni – izjavio je Adrian Jones, predstavnik sindikata.

– Životi ljudi se dovode u opasnost jer se radnici teraju na prekovremeno radno vreme. Kompanije neprestano teraju vozače da rade duže, jer su opsednuti modelom isporuke “na vreme”. To neizbežno vodi do tragičnih posledica. Dobrobit vozača treba biti prioritet kompanija – dodaje Jones.

Nedostatak parkirališta i hostela, gde bi vozači mogli provesti noć u pristojnim uslovima za pristupačnu cenu, dodatno otežavaju problem. Oko 20% nesreća s posledicama opasnim po život uzrokovano je od strane vozača koji zaspu za volanom, saopštio je Lougborough research center. Većina nesreća se dogodi između 2 i 6 ujutro.

Umor nije jedini problem vozača. Osim problema sa spavanjem, vozački pate od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog pritiska i rizika od srčanog udara. Srećom, sve više vozača shvata kako zdrav život može značajno uticati na profesionalni život, kao i njihovu dobrobit i sigurnost.

U Poljskoj postoji organizacija koja već pet godina edukuje i motiviše vozače da se reše loših navika i poboljšaju stil života. Truckers Life Foundation gradi mrežu parkova za obuku širom Evrope kako bi vozačima omogućila regeneraciju. Organizacija je dosad izgradila 99 dvorana za vozače u Nemačkoj, Češkoj, Litvi i Poljskoj. Organizacija isto tako proverava zdravstveno stanje vozača i daje smernice za zdrav život, prenosi hrvatskiprijevoznik.

Koji su načini na vozači ostanu u dobroj formi pročitajte OVDE.