Još jedna zemlja počela proveru TAHOGRAFA „na daljinu“

Inspektori drumskog saobraćaja severne Poljske počeli su tokom novembra testiranje tehnologije daljinskog očitavanja tahografa. Ovim testiranjima Poljska traži adekvatan sistem za upotrebu opreme za daljinsko očitavanje, koja će od sredine 2024. biti obavezna u EU.

Tahografi najnovije generacije, podsetimo, mogu se proveriti ne samo ručno, već i dok su kamioni u pokretu – pomoću tzv. opreme namenske komunikacije kratkog dometa (DSCR). Upotrebom takve opreme, inspektori kontrolišu podatke tahografa prateći saobraćaj pored puta, bez obaveze da zaustavljaju kamione i druga komercijalna vozila.

Kroz komunikaciju sa tahografima, nadležne službe preuzimaju informacije iz vozila u prolazu za manje od sekunde.

Paket podataka obuhvata 19 parametara koji obaveštavaju inspektore da li su registrovani problemi na tahografu, piše trans.info.

Kodirani podaci odlaze u kompjuter inspektora, a po dekodiranju sleduje brzi odgovor da li je moglo doći do bilo kakve manipulacije. Ako se otkrije moguća manipulacija, vozilo se može zaustaviti radi pregleda. U tom trenutku inspektori mogu da preuzmu sve podatke sa tahografa i shodno situaciji izriču kazne.

Takođe, inspektori mogu da provere da li je vozač upravljao vozilom bez kartice i da li je tahograf zabeležio prekoračenje brzine.

Poljska nije jedina zemlja u Evropi koja testira proveru podataka tahografa na daljinu. I holandske službe od ovog leta testiraju daljinske provere. U junu su testovi obavljani na putu, kao i iz vozila u pokretu. Takođe, provere su sprovedene i na nadvožnjacima na autoputu.