Jubilej: 25.000 Actros kamiona montiranih u Rusiji (FOTO)

Početkom decembra zajednička kompanija Daimler-a i Kamaz-a – Daimler Kamaz RUS saopštila je da je sa montažne linije u Nabarežnije Čelnom, u Tatarstanu, sišao tamo montiran Mecedes-Benz Actros s fabričkim brojem 25.000. Jubilarni kamion je iz nove generacije – beli dvoosovinski tegljač 1845 LS, koji će se uskoro pridružiti floti velikog korporativnog klijenta Mercedes-Benz Trucks u Rusiji.

Nova generacija Actros kamiona u Rusiji je predstavljena kada i u drugim državama Evrope, tokom jeseni 2018, kada je tamošnje tržište upoznato s naprednim razvojnim dostignućima Mercedes-Benz stručnjaka – od poluautonomnih sistema za vožnju i automatizovanih sistema za pomoć vozaču, preko inovativnog radnog mesta u kabini, do sistema kamera MirrorCam umesto spoljnih retrovizora.

Setovi za montažu ovih kamiona u Naberežnije Čelnom (šasije kompletirane motorima, osovinama menjačima i drugim vitalnim komponentama) proizvode se u Actros-ovom „rodnom gradu“, u najvećoj Mercedes-Benz fabrici i jednoj od najvećih u svetu, u mestu Worth u Nemačkoj, a zatim se takvi kompleti šalju u Rusiju.

Do sredine prošle godine iz Wortha su stizale i sve kabine, a sada za neke (starije, Mk4) verzije Actros-a i one nastaju u Naberežnije Čelnom – napravljeno ih je već više od 1.000. Za devet godina rada montažne fabrike koja se nalazi u proizvodnom kompleksu Kamaz Master, u blizini glavnih Kamaz-ovih pogona, u Daimler Kamaz RUS je za rusko tržište (uz slogan „Ruska proizvodnja – nemački kvalitet“) montirano i kupcima isporučeno više od 35.000 kamiona Mercedes-Benz i FUSO.

Foto: mercedes-benz-trucks.com

Društvo sa ograničenom odgovornošću Daimler Kamaz RUS je generalni uvoznik i ekskluzivni distributer kamiona Mercedes-Benz u Rusiji. Koncern Daimler AG i Kamaz su 24. novembra 2009. potpisali sporazum o stvaranju dva zajednička preduzeća za proizvodnju i prodaju kamiona, Mercedes-Benz Trucks Vostok i Fuzo Kamaz Trucks Rus. Daimler AG i OJSC Kamaz poseduju po 50% akcija kompanije Daimler Kamaz RUS, koja je svoju delatnost započela u februaru 2010. Montaža kamiona Mercedes-Benz je pokrenuta 30. septembra 2010, a fabrika zvanično inaugurisana 11. marta 2011. Na 33.000 kvadratnih metara se nalaze tri linije za montažu kamiona, farbara, prostor za prijem i skladištenje gotovih proizvoda, kancelarijski prostor, centar za obuku i skladište komponenata.

U blizini montažnih linija za Actros i još neke modele Mercedes-Benzovih i Fuso kamiona sagrađena je zajednička velika fabrika za proizvodnju metalnih otpresaka za kabine Actros-a prethodne generacije, koja je zvanično otvorena 27. maja 2019. U njoj se po najvišim standardima Mercedes-Benz kvaliteta za sada proizvode otpresci za kabine Actros-a prethodne generacije i za kabine novih Kamaz-ovih kamiona iz familije K5 koji veoma liče na Actros Mk4 (trenutno u verziji dugolinijskog dvoosovinskog tegljača Кamaz-54901). Uskoro će se u istoj fabrici proizvoditi i otpresci za kabine Kamaz-ovih novih troosovinskih tegljača i za višeosovinske kipere s kabinama K5 generacije. Projektovani kapacitet te moderno opremljene fabrike omogućava godišnju proizvodnju otpresaka za 55.000 kabina – po pola, za potrebe Daimler-a (odnosno Mercedes-Benz-a) i Kamaz-a.

Izvor: kamion.net 

Foto: mercedes-benz-trucks.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.