Kako dobiti SERTIFIKAT o profesionalnoj osposobljenosti za prevoz tereta?

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zakazalo je novi ispit o profesionalnoj osposobljenosti za lica odgovorna za prevoz tereta u drumskom saobraćaju za 24. maj 2023. godine u prostorijama Saobraćajnog fakulteta univerziteta u Beogradu, Ulica vojvode Stepe br. 305, sa početkom u 9:00 časova za prvi deo ispita, odnosno sa početkom u 12:00 časova, za drugi deo ispita.

Zbog ograničenih kapaciteta, mogućnost učešća na ispitu ima prvih 70 kandidata koji potvrde svoje prisustvo na mejl adresu drumski@mgsi.gov.rs najkasnije do 17. maja 2023. godine i imaju uredan zahtev za polaganje ispita. Ukoliko bude postojala mogućnost za povećavanje kapaciteta, broj kandidata biće povećan.

U slučaju neopravdanog neizlaska na ispit kandidata koji je potvrdio svoje prisustvo na ovom ispitu, smatraće se da kandidat nije položio ispit.

Na sajtu MGSI 7. marta 2023. objavljen je spisak relevantnih propisa iz oblasti sadržanih u Programu za sprovođenje ispita o profesionalnoj osposobljenosti, kao i ispitna pitanja od kojih će 20 biti izabrano za prvi test.

Prethodni ispitni rok, podsetimo, održan je 7. aprila, a polagalo je 73 kandidata. Po svemu sudeći, pitanja i zadaci nisu bili jednostavni, budući da je u ovom roku položilo tek nešto više od 50% kandidata. Svi koje interesuje koja ispitna pitanja su bila postavljena, kao i koja studija slučaja je zadata, mogu da ih pogledaju OVDE. 

Kako do sertifikata? 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre 27. marta 2023. godine objavilo je novo Uputstvo za podnošenje zahteva za izdavanje sertifikata o profesionalnoj ospobljenosti za upravljanje poslovima prevoza tereta.

Sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti se može izdati po dva osnova:

– izdavanje sertifikata po osnovu polaganja ispita
– izdavanje sertifikata po osnovu oslobađanja od polaganja ispita

Uslov za oslobađanje od polaganja ispita o profesionalnoj osposobljenosti (član 10. stav 3. Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju) ispunjava lice koje:

  1. ima najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju;
  2. ima stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke strukovne studije i specijalističke akademske studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine na fakultetu iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, mašinskog inženjerstva, pravnih nauka ili ekonomskih nauka;
  3.  ima stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke strukovne studije i specijalističke akademske studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine i najmanje jedna godina radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju;
  4. ima stečeno visoko obrazovanje na studijama prvog stepena i najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju;
  5. ima stečeno srednje obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju.

Za sve detalje o načinu podnošenja zahteva, o tome kako se dokazuje ispunjenost uslova (bez polaganja ispita), koja dokumentacija je potrebna i kako uplatiti takse, pogledajte uputstvo MGSI.