Kako zaštiti nadvožnjake od kamiona? – Austrijanci imaju novu ideju! (VIDEO)

Uprkos saobraćajnim znacima, kao i činjenici da se svake godine širom Evrope vodi kampanja da se vozačima kamiona i autobusa skrene pažnja na niske mostove i nadvožnjake, nesreće se, nažalost, i dalje redovno dešavaju. Nedavne aktivnosti operatera pokazuju da ponestaje strpljenja za takve incidente.

Austrijske železnice odnedavno postavljaju posebne štitove na niske nadvožnjake, kako bi ih zaštitile u slučaju udarca kamiona ili autobusa. Uz ove štitove, štete su manje i serviseri su u mogućnosti da nastave sanaciju, sa minimalnim prekidima saobraćaja.

Štitovi su teški 18 tona, dugački 22 metra i napravljeni su od čelika. U slučaju sudara, udar apsorbuje sam štit, štiteći most od ozbiljnih oštećenja.

Štitovi su postavljeni nakon uspešnog ispitivanja 2020. godine, tokom kojeg su vozovi koji prolaze kroz zaštićeni most mogli neometano da saobraćaju, čak i nakon što su kamioni udarili u most.

– Nakon uspešne implementacije na najprometnijoj trasi u Austriji – Viener Schnellbahn, planirano je da se druge žarišne tačke postepeno rekonstruišu. Fokus je na mostovima gde oštećenja imaju veliki uticaj na rad vozova – objasnio je Кristijan Nagl, rukovodilac odeljenja za upravljanje rutama i razvoj objekata u OBB-Infrastruktur.

OBB je početkom prošlog meseca postavio video na svoju Facebook stranicu, gde je pokazao kako je štit pričvršćen za nadvožnjak.

Prema austrijskom sajtu za drumski saobraćaj traktuell.at, štitovi su postavljeni na mostovima ispod kojih najčešće prolaze kamioni. Navodi se da se samo u okolini Beča godišnje dogodi u proseku 29 ovakvih udara.

Кako OBB naglašava, takvi udari dovode do skupih popravki i gubitka prihoda, jer se usluge prekidaju tokom popravke, prenosi trans.info.

Foto: YouTube/PrintScreen, ilustracija