Kamion na HVO gorivo dovezao robu iz Padove za Beograd – Prvi eko-transport kompanije FERCAM Srbija

Prvi kamion koji je svoj rezervoar umesto fosilnim gorivima napunio HVO biogorivom, dovezao je robu iz Italije u Srbiju.

Kamion sa Euro 6 motorom, kompletno natovaren (24 tone), prešao je iz IT Padove 789 kilometara do Beograda. Da je vozio na tradicionalno dizel gorivo emitovao bi 1,396 kg/km CO2, a sa HVO gorivom ispustio je 0,224 kg/km CO2, što je smanjenje od 84% i ušteda od 924kg CO2. To je prvi ekološki transport u organizaciji kompanije FERCAM Srbija.

Na konferenciji „Logističke inovacije i rešenja u lancima snabdevanja“ (LOGIS), nedavno održanoj na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, Country Manager FERCAM Srbija Marko Kambić predstavio je sve prednosti ovog zelenog projekta.

FERCAM Srbija je deo istoimene grupacije sa sedištem u Bolzanu u Italiji. U Srbiji se bave organizacijom međunarodnog i domaćeg drumskog transporta robe, osnovani su 2017. godine, zapošljavaju 75 ljudi od kojih su većina upravo saobraćajni inženjeri.

– Kao kompanija koja izuzetno vodi računa o zaštiti životne sredine, tragali smo za rešenjem koje će našu flotu učiniti što zelenijom. FERCAM u Italiji već nekoliko godina koristi HVO, koje se naziva i gorivom budućnosti. Odlučili smo da tu praksu primenimo i u Srbiji.

Šta je HVO gorivo?

HVO je skraćenica od Hydrotreated Vegetable Oil – to je hidrotretirano biljno ulje, napravljeno od mešavine biljnih ulja, životinjskih masti i drugih otpadnih materija kao što su slama, alge, organski otpad, poljoprivredni otpad, ulje za prženje. U ovom bio gorivu nema palminog ulja.

HVO je kompatabilan sa dizel motorima (EURO6) i apsolutno je bez boje i mirisa.

Infrastruktura

– Naši kamioni sa Euro 6 motorima sa punim rezervoarom mogu preći razdaljinu od 3.000 kilometara. Zahvaljujući tome, pokrivamo ceo krug i pravimo takozvani zeleni koridor Italija – Srbija – Italija, objašnjava Kambić.

– FERCAM poseduje niz stanica za točenje HVO goriva i to u Bolzanu, Vićenci, Padovi i Milanu, a u partnerstvu sa kompanijom ENI, snabdevanje HVO gorivom za naše kamione moguće je i na 150 pumpi u celoj Italiji.

Zašto je HVO gorivo ECO FRIENDLY izbor?

HVO gorivo omogućava smanjenje emisije CO2, izračunato duž celog lanca snabdevanja (Well to Wheel) do 90%. Zahvaljujući niskom sadržaju ugljenika, upotrebom ovog biogoriva značajno se smanjuju efekti staklene bašte.

– Ovo je tek početak FERCAM zelene agende u Srbiji. Nadamo se podršci velikog broja klijenata, da zajedno sa nama grade održivu i zelenu logistiku. Da zaštitimo našu priordu i stvorimo bolje, zelenije mesto za život svih nas – poručuju iz kompanije FERCAM.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.