Kamioni BEZ VOZAČA: Počinje testiranje i na evropskim autoputevima! (VIDEO)

Kompanija Scania dobila je dozvolu švedskih vlasti da testira samovozeće kamione na autoputu E4 između Sedertalje (Södertälje) i Jenćepinga (Jönköping). Testovi će se odvijati u saradnji sa TuSimple, koji je lider u razvoju autonomnih vozila i ključni partner u ulaganju kompanije Scania i Traton grupe u ovo područje.

Kamioni će biti u komercijalnoj upotrebi, odnosno natovareni robom za proizvodne operacije kompanije Scania. Testovi će obuhvatati tehnologiju prema nivou 4 autonomnih vozila, što znači da će se kamion samostalno kretati, ali će ga vozač nadgledati iz bezbednosnih razloga. Osim toga, tokom ispitivanja koja bi trebalo da startuju krajem prvog kvartala 2021, prisutan će biti i test-inženjer, sa zadatkom da kontroliše i verifikuje informacije koje kamion dobija putem senzora.

– I u SAD i u Kini su u toku ispitivanja kamiona prema nivou 4 na javnim putevima, ali koliko znam Scania će prva u Evropi testirati tehnologiju na autoputu i sa stvarnim teretom – kaže Hans Nordin, odgovoran za projekat Hub2hub.

Kasnije tokom godine, kompanija planira da proširi projekat, kako bi pokrila celu rutu između Sedertalje i Helsingborga.

– U narednim godinama takođe očekujemo da ćemo moći da testiramo tehnologiju u drugim evropskim zemljama i u Kini – kaže Nordin.

Kompanija inače testira samovozeće kamione za rudarski transport u Australiji od 2017. godine.

– Iskustvo stečeno ovim testovima pokazuje da autonomna vozila mogu postati stvarnost za samo nekoliko godina, kada je reč o zatvorenim oblastima poput rudnika i terminala – kaže Nordin.

Prema Nordinu, takozvani prevoz Hub2hub – vožnja autoputem između centara za pretovarivanje – prva je vrsta prevoza na javnim putevima gde samovozeći kamioni mogu postati stvarnost.

– U razvoju autonomnih vozila odmakli smo tako daleko da verujem da bi tehnologija, kada je reč o ovakvoj vrsti prevoza, mogla biti spremna za tržište već u narednih pet godina. Naravno, za vožnju putevima sa dvosmernim saobraćajem, kao i u urbanim sredinama, trebaće više vremena.

Partner kompanije Scania – TuSimple sa sedištem u San Dijegu, od osnivanja 2015. obavio je milione kilometara test-vožnji na autoputevima, kako bi razvio tehnologiju za automatizaciju nivoa 4.

Izvor/foto: scania.com