Kamioni ROBOTI uskoro na ruskim putevima

Kamioni bez vozača mogli bi da počnu da saobraćaju autoputem između Moskve i Sankt Peterburga pre 2024. godine, izjavio je zamenik ruskog ministra za saobraćaj Aleksej Semjonov.

Semjonov je istakao da početak upotrebe robotizovanih kamiona zavisi od infrastrukturnih prilagođavanja, s obzirom na to da se ovakav saobraćaj znantno razlikuje od korišćenja autonomnih vozila za taksi prevoz.

Uprkos tome, zamenik ministra saobraćaja Rusije veruje da je saobraćanje ovakvih kamiona na autoputu M-11 između Moskve i Sankt Peterburga moguće i to verovatno i pre 2024. godine, a plan je da se obezbedi još jedna traka za ova vozila, prenosi TAS.

U Moskvi i Tatarstanu je 2018. godine otpočeo eksperiment na robotizovanim automobilima, a broj regiona u kojima se sprovode testovi je nedavno proširen na 13.

Kamaz je u aprilu sproveo uspešno ispitivanje svojih autonomnih kamiona u surovim vremenskim uslovima krajnjeg severa Rusije, a vozila su tada stigla do Polarnog kruga. Kako je to izgledalo, pogledajte OVDE.