Kazne do 2.500 funti – Velika Britanija pooštrila propise za korišćenje telefona u vožnji

Nadležne vlasti Ujedinjenog Kraljevstva donele su 25. marta odluku o nultoj toleranciji upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje.

  • Budite informisani na vreme! Pridružite se PlutonLogistics zajednici na Viberu! 

Dosada je zakon zabranjivao upotrebu telefona u situacijama kada su se koristili za “interaktivnu komunikaciju”, kao što je pozivanje telefonom. Međutim, ne i za rad van mreže. Razlog je jednostavan – zakon je donet pre 17 godina, pa su u obzir uzete tadašnje funkcije, koje su bile mnogo manje kompleksne nego današnje.

Novo ažuriranje propisa je pokušaj nadležnih da nadomeste ovu „rupu“ u zakonu i obuhvate širi spektar funkcija modernih telefona i efektivno zabrane bilo kakvu upotrebu prilikom vožnje. To znači da će od sada vozači prekršiti zakon ako koriste mobilni telefon dok voze, čak i ako je u pitanju snimanje fotografija ili video zapisa, listanje plejliste ili igranje igrica.

U slučaju da bude uhvaćen u prekršaju, vozač bi mogao biti kažnjen novčano do 2.500 funti (oko 2.900 evra), kao i potpunom zabranom vožnje.

Vozačima je i dalje dozvoljeno da tokom vožnje vrše beskontaktna plaćanja, kada se vozilo nalazi u stanju mirovanja, kao i da beskontaktno koriste telefon radi navigacije, ako je u postolju.

Više informacija o novim izmenama možete pronaći na zvaničnom sajtu Vlade UK.

Detaljnija uputstva o upotrebi telefona dok ste u UK pogledajte OVDE.