Kazne zbog pretovarenih kamiona: ukrcali 20 tona preko dozvoljenog

Inspektori poljskog ITD otkrili su prošle nedelje dva slučaja značajno pretovarenih vozila. Jedan kamion transportovao je betonske tankove, a drugi kontejnere. U oba slučaja težili su skoro 60 tona umesto dozvoljenih 40. Inače, kompozicija sa kontejnerima nije trebalo da se kreće putevima ni bez tereta, jer su je činila tri vozila, što nije dozvoljeno.

Nepravilan transport privremeno su obustavili službenici inspekcije drumskog saobraćaja iz Vloslaveka (Włocławek) i Radoma.

Inspektori Kujavsko-pomeranske inspekcije za drumski saobraćaj zaustavili su prošle nedelje u Vloclaveku kamion sa prikolicom, u kojoj je bilo pet betonskih tankova.

Povod za intervenciju bila je sumnja da je kamion pretovaren daleko iznad dozvoljenih gabarita, pa su ga inspektori uputili do najbližeg punkta, gde su proverili stvarnu ukupnu masu i opterećenje osovina vozila.

Natovareni kamion težio je 58,2 tona, umesto dozvoljenih 40. Ovako velika težina tereta rezultirala je i prekoračenjem dozvoljenih opterećenja osovina. Osim toga, kombinacija vozila je bila više od metar duža od dozvoljene. Zbog ovih prekršaja, vozač je kažnjen i isključen je iz saobraćaja.  Za utvrđene prekršaje biće pokrenut i upravni postupak protiv prevoznika, a preti mu visoka kazna.

Patrola Inspekcije drumskog saobraćaja Mazovije takođe je tokom prošle nedelje otkrila još jedan prekršaj. Inspektori su na brzoj saobraćajnici „sedam“ kod Šidloveca (Szydłowiec) zaustavili kompoziciju koja se sastojala od tegljača i dve spojene poluprikolice. Teret je prevožen u dva kontejnera.

Kompozicija je umesto dozvoljenih 40 težila 59,9 tona, osovinsko opterećenje bilo je prekoračeno – ali to nije bio celokupan spisak utvrđenih nepravilnosti.

Niz težih prekršaja otkriven je i uvidom u tahografske zapise i karticu vozača. Kontrolisani vozač se nije pridržavao ograničenja radnog vremena i takođe se kretao bez kartice u tahografu.

Kako je navedeno, inspektori će podneti zahtev sudu za kažnjavanje vozača, a prevozniku prete visoke kazne po Zakonu o drumskom saobraćaju. Protiv njega će biti pokrenut upravni postupak.

Izvor/foto: ITD 

  • BONUS VIDEO: Ovo je Draganova priča za volanom kamiona na kanadskim drumovima