Kineske kamiondžije „napadaju“ zapad – 6,6 hiljada kilometara do Gruzije

Kineski prevoznici sve su bliže Evropi. Kolege na drumu kažu da su kineske kamionske tablice viđene u Rusiji i Belorusiji, a po tom pitanju zvanično se oglasila organizacija IRU.

Tri kineska teška teretna vozila (HGV), u sistemu TIR (Transports Internationaux Routiers), uspešno su završila pilot putovanje duž Srednjeg koridora. To predstavlja značajan razvoj za kineske transportne kompanije koje istražuju dugolinijski prekogranični drumski transport. TIR karnet je međunarodni sistem koji omogućava međunarodni transport robe putem drumskog prevoza, sa pojednostavljenim carinskim procedurama

Putovanje od 6.600 km, započelo je u kineskim gradovima Džengdžou (Zhengzhou) i Urumčiju (Urumqi), nastavilo se trajektom preko Kaspijskog mora pre odredišta u Azerbejdžanu i Gruziji. Ova dvonedeljna ekspedicija predstavlja prvi slučaj da kineske transportne kompanije koriste TIR sistem na ovoj ruti.

Ovo je prvi slučaj u istoriji da su komercijalna vozila kineskih registracija prešla Kaspijsko more trajektom. Poznavaoci prilika se pitaju,  kada će Kinezi otići korak dalje i na točkovima stići do Turske ili čak Bugarske?

– Ohrabrujuće je videti kineske kompanije kako uspešno istražuju nove rute. Ovo je bio poduhvat transporta kamionom od vrata do vrata, bez presedanja i pretovara, od mesta proizvodnje do krajnjeg korisnika. Sve to je podržano efikasnošću i bezbednošću TIR sistema – navela je Tatiana Rey-Bellet, direktorka TIR-a i tranzita IRU (International Road Transport Union).

Ona je dodala da srednji koridor, nova i ključna trgovinska ruta koja povezuje istok i zapad, beleži rekordan rast obima tranzita poslednjih godina.

– Isprobani i testirani alati, kao što je TIR sistem, mogu značajno da pojednostave carinske procedure na putu, obezbeđujući nesmetan i siguran protok robe preko granica – rekla je ona.

Član IRU ZZHI, jedan od pilot transportnih operatera, uspostavio je nekoliko novih TIR ruta koje povezuju Kinu i Centralnu Aziju od pridruživanja IRU 2022. godine. Pilot projekat je dobio podršku transportnih i carinskih organa, kao i udruženja drumskog transporta duž Srednjeg koridora.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.