Kineski proizvođač električnih kamiona dolazi u Evropu (VIDEO)

Prvi korak u globalnom širenju kineskog proizvođača kamiona Farizona, u vlasništvu proizvođača automobila Geely, biće izlazak na evropsko tržište ponudom električnih kombija od 2024. godine, rekao je izvršni direktor Fan Xianjun.

Kompanija želi SuperVan-om osigurati poziciju među tri najveća evropska dobavljača električnih kombija.

– Proizvod je osmišljen za zadovoljavanje zahteva evropskog tržišta – rekao je Fan, ne navodeći detalje planirane prodaje, prihoda i investicija.

SuperVan će u početnoj fazi biti dostupan samo u električnoj verziji, a nakon toga mogli bi uslediti i modeli s baterijama koje će se moći menjati, hibridne verzije i verzije na metanol, dodao je, ne navodeći rokove.

Električni kombi takođe bi se mogao pretvoriti u hibridno vozilo za kampovanje, kombi s hladnjačom i kamionet, rekao je Fan.

Uz SuperVan, Farizon se sprema – ali samo na domaćem, kineskom tržištu – da ponudi i automatizovani kamion Homtruck Cables, specijalizovan za mesta poput luka i rudnika.

SuperVan i Homtruck imaće mogućnost poluautonomne vožnje, za koje je Fan rekao da su pojačane satelitskim pozicioniranjem “visoke preciznosti, mereno u centimetrima”. Plan je da ponude potpuno autonomnu vožnju do 2030. godine, rekli su iz kompanije.

Mogućnost povezivanja Farizonovih vozila sa Geely-jevim satelitima u niskoj orbiti dostupna je samo u Kini, rekao je Fan.

Na tržištima poput Evrope, kompanija će utvrđivati dostupnost satelitskih veza „u skladu sa zakonima i propisima stranih zemalja i njihovim zahtevima za bezbednost podataka“, naglasio je šef Farizona.

Dugoročno, Farizon takođe želi da poveća prodaju na tržištima kao što su Japan, Južna Koreja, Bliski istok i jugoistočna Azija, gde je već počeo da prodaje vozila, rekao je on.

Fleksibilna platforma za električna vozila (EV) i tehnologija električnog sistema upravljanja, razvijena uz pomoć Geely-ja, trebalo bi da omogući kompaniji da se takmiči sa Ford Motor-ovim e-Transit-om.

Tehnologija „električne kontrole vožnje” podrazumeva zamenu mehaničkih sistema upravljanja, poput kočnice, pedale gasa i drugih komponenti pogona, električnim i elektronskim.

Farizon je počeo da prodaje vozila 2016. godine i prodao ih je oko 50.000 prošle godine. Ove godine očekuje da će biti prodato više od 60.000 vozila, rekao je Fan, prenosi seebiz.eu.