Kolaps na Doveru – Saobraćaj stoji, škole zatvorene, a privreda trpi…

Luka Dover, prilaz, okolni putevi i čitav grad potpuno su blokirani. Žrtve ovog, kako ga u Britaniji nazivaju, „kritičnog incidenta“, su i naši vozači kamiona koji koriste tu luku, a jedan nam se javio sa lica mesta:

– Evo već pet sati čekam u kamionu potpuno zaglavljen, bez informacije šta i kako dalje! Ljudi koji su u kolonama sa privatnim automobilima, napuštaju svoja vozila i dalje nastavljaju peške do posla ili gde su se već uputili – kaže nam sagovornik.

Kolaps je nastao, kako javljaju mnogi britanski mediji, zbog pika letnje sezone, uprkos temeljnim pripemama za očekivanu saobraćajnu gužvu. Dover  je najpopularniji morski put do Francuske, koja je i dalje za britanske porodice jedna od ključnih destinacija za odmor. Pored kašnjenja desetina hiljada turista, lokalna zajednica je najveći gubitnik. Stanovnici ne mogu da dođu na posao, deca su zaglavljena u školskim autobusima, a preduzeća trpe.

To nije sve, jer su putnici tražeći alternative blokirali i ostale okolne puteve i ceo region. Problemi su se prelili i na Evrotunel u blizini Folkstona gde se čeka i tri sata.

Vozačima koji čekaju u redu za luku Dover rečeno je da je zastoj od preko četiri sata posledica problema sa kontrolom francuske granice. Izvršni direktor luke Dag Banister proglasio je „kritičan incident“, rekavši da granične kontrole nemaju dovoljno resursa.

Kako navode britanski mediji, pripreme za ovaj špic trajale su nedeljama, a uzrok kolapsa, kako navode, treba tražiti na “francuskoj adresi”.

– Nije bilo dovoljno francuskih graničnih službenika angažovanih na pasoškim kontrolama. Resursi PAF-a su bili nedovoljni i daleko ispod onoga što je potrebno da se obezbedi nesmetan prvi vikend u vrhuncu letnje sezone – navode britanski mediji i dodaju da je najavljeno da stiže još francuskih službenika, što je od vitalnog značaja tokom ovog letnjeg pika.