KOLAPS zbog turskih kamiona! – Raste kolona na prelazu Horgoš

Tokom nekoliko prethodnih dana kolona teretnih vozila koja čekaju na izlaz iz zemlje na graničnom prelazu Horgoš se samo produžava. Prema podacima koje je Uprava carina objavila oko 12 časova bila je duga oko 12 kilometara, a Radio-televizija Srbije izvestila je oko 13h da kamioni na izlaz iz zemlje čekaju 20 sati!

Na terminal Horgoš neprestano pristižu novi kamioni i to pre svega turski. Ogroman priliv koji se dešava rezultat je toga što prevoznici iz ove zemlje napuštaju pravac preko Rumunije i preusmeravaju se na Srbiju. Kada se tome doda činjenica da su na prelazima ka Mađarskoj odavno prisutni problemi, jasno je zašto je trenutno na delu potpuni kolaps.

Rumunija je, podsetimo, sredinom septembra pooštrila mere borbe protiv korona virusa, pre svega za građane trećih zemalja, a od kojih sada nisu ni izuzeti na vozači u međurodnom transportu.

Iz Uprave carina navode da je „uzrok višesatnog čekanja na izlazak iz zemlje usporen rad pograničnih organa Mađarske, što se nastavlja i danas“.

– Broj kamiona koji sada čeka u koloni na prelazu Horgoš daleko prevazilazi dnevni kapacitet teretnih vozila koje su naši severni susedi spremni da obrade o čemu svedoči i neprestano popunjena međuzona – navode.

Ne samo što se, uprkos celokupnoj situaciji, rad mađarskih organa ne ubrzava, već se ne poštuje ni brojka predviđena Protokolom Mađarske i Srbije, podsećaju.

Tokom poslednja 24 časa iz Srbije je uspelo da izađe svega 383 vozila, iako je Protokolom između Mađarske i Srbije predviđeno da u tom roku iz naše zemlje istupi 450 teretnih vozila. Podsećamo da bi kapacitet protoka teretnih vozila na srpskoj strani granice mogao da se kreće oko brojke od 700 teretnih vozila za 24 sata, ali je nemoguće ostvariti ga ukoliko istim ili sličnim tempom ne radi i druga strana – navodi Uprava carina.

Uprkos velikom prilivu teretnih vozila na granični prelaz Horgoš, zasada se ništa u dinamici rada susednih pograničnih organa ne menja, a preduzete su sve mere, uključujući i informisanje službenika zaduženih za kontakt na susednoj strani granice.

Iako je situacija na prelazima sa Mađarskom odavno sporna, u Poslovnom udruženju Međunarodni transport za PlutonLogistics kažu da je stanje koje trenutno gledamo „nezapamćeno“. Prema njihovom mišljenju, čak iako se akutna situacija sada razreši, ovaj problem nastaviće da se pojavljuje i u narednom periodu, pa je jedino rešenje da se hitno povećaju kapaciteti, odnosno da Srbija i Mađarska otvore još jednu traku za teretna voziila.

– Najava rekonstrukcije terminala na Horgošu je odlična vest i za najveću pohvalu, ali je za velike projekte potrebno vreme. Do tada, neophodno je da se pomogne transportnoj industriji prelaznim rešenjem, barem za srpske prevoznike – koji trenutno ne mogu da izađu iz sopstvene zemlje. U ovakvoj situaciji, kašnjenja su ogromna i nemoguće je uopšte govoriti o terminskim istovarima – navode u Pumedtransu za PlutonLogistics.

Minstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podsetimo, raspisalo je tender za rekonstrukciju dogradnju graničnog prelaza Horgoš, kojim je predviđena gradnja dodatnih traka za kamione, proširenje na robno-carinskom terminalu. On će biti otvoren do 26. oktobra, nakon čega sledi otvaranje ponuda i odabir kompanije koja će biti zadužena za radove.