Koliko goriva mogu uštedeti prikolice sa SOLARNIM panelima?

Kompanija Scania biće deo istraživačkog projekta putem kojeg će nekoliko organizacija ispitivati kolike uštede goriva mogu ostvariti kamioni sa prikolicama obloženim solarnim panelima.

Scania će razviti prikolicu prekrivenu solarnim ćelijama, koje će strujom snabdevati hibridno vozilo. Prvi testovi pokazuju moguću uštedu goriva od 5-10% u Švedskoj, kao i dvostruko više u sunčanoj južnoj Španiji.

– Solarne ćelije su se ranije koristile na čamcima i vozilima za kampovanje, ali i tada samo za napajanje pomoćnih uređaja, kao što su šporeti i frižideri, ali ne zaista za pogon samog vozila – kaže Eric Falkgrim iz sektora dizajna vozila Scania R&D.

Švedski prevoznik Ernst Express, koji je i ranije sarađivao sa kompanijom Scania na projektima elektrifikacije, svakodnevno će koristiti prikolicu dugu 18 metara, koja je presvučena solarnim ćelijama. Ukupna površina solarnih panela – računajući i stranice i krov, iznosiće 140 m2.

Putem pilot-projekta takođe će se analizirati i da li je moguće da se na ovakav način električna energija dovodi u mrežu i kada su baterije potpuno napunjene, kao i kada je kamion parkiran, na primer tokom vikenda.

U prethodnoj studiji simulirani su uslovi rada ovakvog vozila u Švedskoj, a studija je pokazala potencijale uštede goriva od 5 do 10 procenata. Uprkos hladnoj klimi, u Švedskoj od proleća do jeseni ima dovoljno sunčeve svetlosti da generiše električnu energiju. Sa druge strane, u drugačijim klimatskim područjima – na primer na jugu Španije, ima čak 80% više sunčanih sati, pa i mnogo više potencijala za rad ovakvih vozila i ostvarivanje ušteda.

Projekat finansira švedska vlada kroz agenciju za inovacije Vinnova, a osim kompanija Scania i Ernst Express u njemu učestvuje i proizvođač solarnih panela Midsummer, univerzitet Uppsala koji sprovodi napredna istraživanja o efikasnijim solarnim ćelijama, kao i energetska kompanija Dalakraft.

Izvor/foto: scania.com

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.