Koliko su porasli troškovi drumskih prevoznika u 2022?

Indeks cena drumskog prevoza (KFX), koji pokazuje troškove mađarskih drumskih prevoznika, u prvoj polovini 2022. godine pokazuje povećanje od oko 22-23% u odnosu na celu prethodnu godinu, od čega su prevoznici mogli uvesti 13-15 procenata na svoje cene u prvoj polovini godine – rekao je Ferenc Lajko iz odeljenja za logistiku Mađarskog ekonomskog društva (MKT) u ponedeljak na online stručnom skupu, prenosi mađarsko izdanje portala trans.info.

Pomenuti indeks pokazuje efekte na cene drumskog transporta, na osnovu podataka hiljada kamiona 20 najvećih mađarskih prevoznika.

Ferenc Lajko, koji je i generalni direktor kuće DigiLog Consulting, istakao je da je razlika od 8-9% „između legitimnog troška i troška potvrđenog u ceni prevoza“ problem koji može da utiče na lanac snabdevanja.

Specijalista za logistiku je objasnio da je u povećanju troškova, izmerenom u prvoj polovini godine, gorivo učestvovalo sa 14%, plate vozača 5%, tranzitne naknade 3%, kao i da je osetan uticaj inflacije i rasta kamatnih stopa.

Portal navodi da se u Mađarskoj oko 13.000 preduzeća bavi drumskim prevozom tereta, te da njihov vozni park ukupno broji 90.000 vozila, kao i da zapošljavaju 3,3% mađarske radne snage.