Koliko zarađuju vozači kamiona u Mađarskoj?

Dok je prosečna mađarska bruto plata prošle godine bila 515.800 forinti (1.390 evra), profesionalni vozači kamiona su – statistički gledano – zarađivali znatno manje. Njihov prosek bio je samo 327.564 forinti (oko 880 evra), prema podacima Centralnog zavoda za statistiku (KSH). Prema kalkulatoru plata profession.hu, vozač kamiona posle odbitaka za doprinose kući je nosio u proseku 214.509 forinti (577 evra).

Kako navodi KSH, prošle godine je prosečna neto zarada u Mađarskoj dostigla 387.000 forinti (1.040 evra), što bi značilo da su vozači u proseku zarađivali malo više od polovine prosečne mesečne plate.

Kako su se kretale zarade u različitim starosnim katergorijama, prikazano je u tabeli.

Izvor: KSH (ksh.hu)

Ovako niske brojke nisu iznenađujuće – naječšće je zvanično objavljena zarada samo osnovna. Prosečna zarada vozača u međunarodnom prevozu je, međutim, značajno veća, podseća mađarsko izdanje portala trans.info. Tu su dnevnice, nakade za kilometražu, ušteda goriva…

Evo i ilustracije.

Prošlog leta, jedan od snimaka kompanije Waberer’s u kojem Ištvan Bodi, predstavnik HR sektora, govori o novoj strategiji plaćanja zaposlenih, postao je viralan na društvenim mrežama.

Prema Bodijevim rečima, kompanija je 1. avgusta uvela novi sistem plata za vozače u međunarodnom transportu. Jedna od najvažnijih izmena je što je ukinuta niža dnevnica za nedelje i praznike, odnosno – uvedena je ista dnevnica za svaki dan.

Ona iznosi 30.000 HUF (80 evra) neto za vozače koji se bave međunarodnim prevozom koji ne idu u Ujedinjeno Kraljevstvo i koji ne obavljaju ADR prevoz. Oni voze ADR ili idu u Britaniju imaju dnevnicu od 33.000 forinti (89 evra), plus 15.000 forinti (40 evra) po transportu, dok su dnevnice onima koji prevoze opasnu robu u V.Britaniju uvećane za do 30.000 forinti (80 evra).

Vozači imaju pravo na dodatni novac ako uštede gorivo (500 forinti po litru) i takozvani kilometarski bonus, koji iznosi 20 forinti po dodatnom kilometru preko definisanog.

Bodi je tada izveo dve računice koliko mađarski vozač zarađuje i to u zavisnosti od broja odlazaka u Veliku Britaniju. Ako vozač provede 23 dana vozeći se u inostranstvu, napravi 3 ture u Velikoj Britaniji i prekorači svoju kilometražu za 2.000 km, dobiće neto 775.000 mađarskih forinti (što je po sadašnjem kursu oko 2.084 evra).  Vozač koji je bio za volanom 25 dana, 12 puta prešao britansku granicu i ostvario 500 kilometara „više“, kući može da odnese 1.150.000 forinti (3.092 evra).

U poređenju sa podacima KSH, jasno je da vozači u međunarodnom transportu zarađuju skoro duplo više – čak iako ne obavljaju mnogo prevoza u Britaniju.

Šta kaže sindikat vozača? 

Ovaj sistem zarada potencijalno gura vozače u siromaštvo u kasnijoj životnoj dobi, smatraju predstavnici sindikata.

Janoš Ištvan Tot, predstavnik Nezavisnog sindikata profesionalnih vozača kamiona, kaže da je bruto prosečna mesečna zarada od 322.570 forinti koju je objavio zavod za statistiku „realna, ali se smatra veoma niskom“.

Prema Totu, ovaj nizak iznos odražava činjenicu da je većina zaposlenih prijavljena na minimalnu platu.  Dnevnice i drugi neoporezivi dodaci značajno povećavaju mesečni prihod, ali se to ne računa u periodima godišnjeg odmora i bolovanja.

Ovakav sistem isplata dovodi kolege u penziji u tešku situaciju i situaciju da praktično žive u siromaštvu, dodaje Tot.

Prema njegovom mišljenju, postoje dva izlaza iz ovoga. Jedan je da, kao prvi korak, poslodavci ne prijavljuju zaposlene na minimalac. Druga opcija je da zaposleni sami brinu o sebi u nekom obliku štednje, dodao je.