Kolona kamiona od 28 kilometara kod Brenera – Traži se hitan sastanak vlada Italije, Austrije i Nemačke

Prošle srede, 16. novembra, autoput Brener ponovo je bio potpuno paralizovan ispred nemačko-austrijske granice u Kufštajnu. Nove zabrane saobraćaja koje su uvele austrijske tirolske vlasti prouzrokovale su kolonu kamiona dugu oko 28 kilometara.

Blokade su najavljene i za dva dana ove nedelje, tačnije za 23. i 24. novembar, pa će oni koji putuju iz Nemačke u Austriju morati da sačekaju i ova dva dana.

Tokom blokade od prošle srede austrijske vlasti su dozvolile prolazak samo 100 kamiona na sat između 5 i 10 sati ujutru, uz obrazloženje da je na Breneru bio gust saobraćaj, prenosi nemački portal Verkehrs Rundshau.

Od 10 časova kapacitet je povećan na 250 teških vozila, a tek tada je gužva počela da se raščišćava.

Conftrasporto traži hitan sastanak

Italija je nekoliko puta pokušala da deluje protiv neodržive situacije. Pre godinu dana, Evropska komisija je tužena pred Evropskim sudom pravde. Briselske vlasti su optužene da nedovoljno kontrolišu pomenuti princip slobodnog kretanja robe. Od tada se ništa nije desilo.

Napori Itaije se ne zaustavljaju, te je pre nekoliko dana italijansko udruženje Conftrasporto još jednom skrenulo pažnju na posledice ograničenja za drumski transport duž Brenerske rute. Kako navode iz udruženja, još veće saobraćajne gužve se tek očekuju u narednim nedeljama, sa početkom rekonstrukcije mosta Lueg, na tirolskoj strani autoputa.

Na ovo upozorava predsednik Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugge, koji takođe vodi Savez italijanskih drumskih prevoznika (FAI). Ugge traži hitan sastanak na nivou zajednice, uključujući Italiju, Nemačku i Austriju.

– Dok su se prethodne vlade 11 godina ograničavale sastanke i pokušaje za rešavanja problema, danas vidimo odlučujući interes nove izvršne vlasti. Conftrasporto podržava ove napore, ali moramo brzo da reagujemo tako što ćemo predložiti sastanak na kome će se kao protagonisti uključiti vlade tri evropske zemlje jer kratkoročno taj koridor rizikuje opstrukciju, a Italija bi izgubila izlaz za svoja dobra, koja predstavljaju oko trećinu celokupne proizvodnje – naglasio je Ugge.

Conftrasporto poziva na rešenje problema ograničenja saobraćaja na prelazu Brener i takođe navodi žalbu uloženu 17. novembra pred Evropskim sudom pravde protiv Komisije EU.

U Rimu sastanak sa zamenikom ministra za infrastrukturu i saobraćaj

U međuvremenu, predsednici autonomnih pokrajina Bolcano i Trento, Arno Kompačer i Mauricio Fugati, sastali su se u Rimu sa zamenikom ministra za infrastrukturu i saobraćaj Edoardom Riksijem, kako bi izrazili zabrinutost zbog saobraćajnih problema izazvanih rekonstrukcijom mosta Lueg u Austriji.

Riksi je izrazio nameru da se sastane sa austrijskim ministrom što je pre moguće kako bi se pronašlo zajedničko rešenje.

Red od oko sto kilometara teških vozila na A22, između Egna-Ora i državne granice, koji se dogodio krajem oktobra, prema rečima predsednika, mogao bi da postane čest događaj, koji bi se odrazio na autoput od Brenera do Rovereta.

Asfinag, javno preduzeće koje upravlja austrijskim autoputevima, izveštava o opasnostima od ozbiljnih zagušenja, pa čak i blokade saobraćaja na trasi Brener zbog radova, koji bi mogli da potraju do kraja 2025. godine.

Blokade Brenera do kraja godine

Novembar:

  • sreda, 23. novembar
  • četvrtak, 24. novembar
  • sreda, 30. novembar

Decembar:

  • četvrtak, 1. decembar
  • petak, 9. decembar
  • utorak, 13. decembar
  • sreda, 14. decembar

Izvori: trans.info i transporti-italia.com