Korona oborila potražnju – Volvo grupa smanjuje broj zaposlenih

Volvo grupa očekuje da će kriza koju je izazvao covid-19 negativno uticati na aktivnosti na mnogim velikim tržištima i kratkoročno i srednjoročno. Zbog toga je u planu i dodatno smanjenje broja zaposlenih na administrativnim, kancelarijskim i menadžerskim pozicijima, na približno 4.100 zaposlenih širom sveta – od toga 1.250 u Švedskoj. Program redukcije bi trebalo da bude sproveden u drugoj polovini 2020, saopšteno je iz Volvo grupe koja širom sveta zapošljava više od 104.000 ljudi, preneo je Tanjug.

Kao deo grupacije i čuveni proizvođač kamiona Volvo Trucks takođe je pogođen promenama.

– Primetan je pad potražnje i zahteva u transportnoj industriji, što svakako predstavlja izazov za našu kompaniju Volvo d.o.o. Srbija – rekla je Dragana Krstić, direktorka Volvo Trucks za region Adriatic South, u čijem sastavu posluju kompanije Volvo kamioni u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Ona je dodala i se da potrebe našeg tržišta menjaju, te da je to glavni pokretač prilagođavanja poslovanja kompanije.

U protekle 22 godine kupcima u Srbiji prodato je više od 6.000 kamiona, uglavnom iz najtežih familija za dugolinijske prevoze i građevinarstvo, dok je vlasnicima i korisnicima Volvo kamiona i autobusa u našoj državi pruženo na hiljade servisnih usluga, rekla je Krstić.

– Prodaju vozila i delova i servisne usluge, nismo prekidali ni u vreme vanrednog stanja, nastojeći da u svako vreme budemo na raspolaganju vlasnicima i vozačima.

Volvo Group u sastavu ima devet kompanija – Volvo Trucks, Volvo Buses, Renault Trucks, Mack, UD Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta, Arguus i Volvo Financial Service, a prodajne i servisne aktivnosti obavlja na više od 190 tržišta. U 2019. godini neto vrednost prodaje vozila i usluga iznosila je oko 432 milijardi švedskih kruna (oko 40,5 milijardi evra).

– Epidemija korona virusa i preduzete globalne mere u mnogome su uticali na našu industriju. Očekuje se da će efekat biti manja potražnja u budućnosti i mi moramo nastaviti da tome prilagođavamo poslovnu organizaciju. U isto vreme, ubrzaćemo promene koje zahtevaju prilagođavanje novim tehnologijama i poslovnim modelima – rekao je predsednik i izvršni direktor Volvo grupe Martin Lundstedt, prenela je agencija Tanjug.

Početkom meseca i kompanija Scania objavila je da razmatra ukidanje 5.000 radnih mesta širom sveta, zbog smanjenja aktivnosti usled pandemije korone.

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.