KORONA u Srbiji: Nove zabrane i ograničenja, transport robe i dalje izuzet

Vlada Srbije donela je na vanrednoj sednici u subotu (14. marta 2020. godine) nove mere u borbi protiv korona virusa. Izmenjenom odlukom dopunjena su već postojeća ograničenja, te je dodatno i zabranjen izvoz osnovnih namirnica i proširen spisak za zabranu ulaska u Srbiju.

Istog dana, Vlada Srbije objavila je i objašnjenje novih mera, koje je izuzetno važno za sve koji posluju u oblasti transporta i logistike, budući da se, i prema novim merama, određeni deo zabrana NEĆE ODNOSITI NA UČESNIKE U TRANSPORTU ROBE.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima (bez obzira na pripadajuće državljanstvo ili zemlju koja im je izdala važeću putnu ispravu) koji dolaze iz država, odnosno područja označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19 – provincije Hubej u Narodnoj Kini, grada Degu i provincije Severni Gjongsang u Koreji, Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke – privremeno se zabranjuje ulaz u Republiku Srbiju.

Državljanima Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja prepoznatih kao žarišta epidemije virusa COVID-19 (pomenutim oblastima i državama), određuje se obavezna mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana – izolacija u kućnim uslovima.

Ove mere ne odnose se na: 

  • posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije;
  • vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
  • posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma naše zemlje;
  • lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Srbiju od radnog tela Vlade, koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
  • humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Nove mere (Odluka o izmeni i dopuni Odluke o proglašenju bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću) stupile su na snagu istog dana (14. marta).

Članovi Vlade doneli su na vanrednoj sednici i Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu. Ta mera uvedena je kako bi se sprečila nestašica i stanovništvo u svakom momentu imalo na raspolaganju potrebne namirnice u prodavnicama i trgovinskim lancima, saopšteno je.

O ograničenjima i restrikcijama u zemljama Evrope, koja je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije sada postala epicentar pandemije virusa Covid-19, možete se informisati i putem interaktivne mape.