Krijumčario municiju i turski med – Sprečen šverc na prelazu Vrška Čuka

Velika količina gasne municije, teleskopske palice, optički nišani, noževi na rasklapanje, parfemi, satovi, preparati za potenciju, garedoba i obuća – sve ovo zapljenjeno je iz jednog kamiona 25. februara na prelazu Vrška Čuka.

Prekršaj je otkriven kada se za kontrolu na ulazu u zemlju prijavio bosanskohercegovački kamion u tranzitu ka BiH, a kako je saopštila Uprava carina, vrednost zaplenjene robe procenjena je na više od 25.000 evra.

Mada je vozač kamiona, 40-godišnji državljanin BiH, tvrdio da nema ništa da prijavi osim prijavljene robe koju prevozi, carinici su se ipak odlučili za detaljan pregled.

Zbog nemogućnosti da to bude urađeno na samom prelazu, kamion je u pratnji policije dopraćen do ispostave Terminal aerodroma Niš, gde je roba istovarena i detaljno pregledana.

Ispostavilo se da se među prijavljenom robom nalazi čak 30.000 metaka za gasne pištolje kalibra 9 mm, 290 noževa na rasklapanje, 45 optičkih nišana, 18 teleskopskih palica, 100 suzavaca u spreju, kao i 60 teglica turskog meda za potenciju „macun“.

Osim toga, pronađeno je i oko 250 ručnih satova, najverovatnije kopija poznatih robnih marki (Armani, Rolex, Swarovski itd), kao i oko 100 različitih parfema za koje se takođe sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih brendova – Dior, Bulgari, Kenzo, Chanel… Među krijumčarenom robom našlo se i više od 2.000 različitih odevnih predmeta – jakni, farmerki, trenerki, košulja, majica, obuće i kaiševa, sa oznakama robnih marki Adidas, Nike, Boss…

Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo, a do okončanja krivičnog postupka pokrenutog protiv vozača, sporna roba će biti zadržana, saopštila je Uprava carina.