Lažne šlep-službe haraju putevima Srbije!

Najveći evropski automobilski klub – Auto-moto savez Nemačke (ADAC) koji broji 20.000.000 članova, upozorio je sve članove na svojoj zvaničnoj stranici da ih kroz Srbiju vrebaju lažne šlep-službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri. Zbog toga ADAC u sledećoj fazi preporučuje izbegavanje Koridora 10. Naime, prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac.

Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji. ADAC samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra ima angažovana svoja vozila i svoje osoblje sa obeležjem ADAC kluba. Vozila prevaranata su uglavnom markantno žuta i imaju čak ispisan i ADAC-logo, dok se vozači predstavljaju kao „Zlatni anđeli“.

Zbog toga prevara na prvi pogled nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu skeptični, ako pomoć u inostranstvu – osim u severnoj Italiji i Hrvatskoj – usledi sa prividno pravim ADAC-vozilom, a ne sa ugovornim partnerom. Ovim putem napominjemo da je jedini zvanični partner ADAC-a kod nas Auto-moto savez Srbije.

– Savetujemo da u slučaju nezgode u načelu prvo kontaktirate broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu. Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može da se identifikuje kao vršilac usluge ADAC-a. Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se nastala šteta/kvar prvo prijavi stanici za pomoć u inostranstvu i da se sačekaju dalje instrukcije. Ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu sa ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara. Prevaranti u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu – navedeno je u saopštenju ADAC-a.

AMSS godinu dana unazad upozorava na ovaj problem.

– U cilju zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, Auto-moto savez Srbije čini veliki napor da suzbije lažno predstavljanje pojedinaca koji nude usluge pomoći na putu. Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, prouzrokovali su brojne probleme koji su rezultirali lošim kvalitetom usluga i nezadovoljstvom velikog broja ljudi, što je nedopustivo. Sem toga, preporuka ADAC-a za obilaženje Srbije, mogla bi da izazove gubitke od nekoliko stotina miliona evra, koje država naplaćuje za akcize za gorivo, putarinu kroz Srbiju i ostale troškove – naveo je u saopštenju AMSS.

AMSS je već sproveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih šlep-službi sa puteva Srbije uz podršku pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć. S toga se pozivaju nadležni organi, a prvenstveno MUP, JP „Putevi Srbije“ i Poreska uprava da se uključe u ovaj problem kako bi suzbili prevarante na glavnim putevima Srbije.