Lažni kvar i „zamajavanje policije“ – Vozač osuđen na uslovnu kaznu i društveno-koristan rad

Švedski kamiondžija koji je zatražio pomoć hitnih službi, lažno prijavljujući kvar kočnica, dobio je uslovnu kaznu i obavezan društveno-koristan rad.

Vozač kamiona pojavio se na sudu u Švedskoj početkom maja zbog optužbi da je lažno alarmirao nadležne organe, tvrdeći da su mu stradale kočnice u vozilu. Njegov hitni poziv pokrenuo je operaciju za koju je lokalna policijska uprava rekla da je film Speed „ništa u poređenju s njom“. Incident datira iz maja 2020. godine i dogodio se na zapadu Švedske, između Alingsosa i Vargarde.

Kako je tada prijavljeno, vozač kamiona tvrdio je da su kočnice njegovog vozila prestale da rade. Izjavio je da je pokušao i da isključi kontakt i da izbaci iz brzine, ali bez uspeha. Da stvar bude gora, kamion je imao i puno goriva i bio je na putu do deonice sa velikim zagušenjima u saobraćaju.

Policija je odlučila da neće bušiti gume, jer je takav potez ocenjen kao preopasan. Umesto toga, došli su na ideju da vozilo skrene s puta u prazno polje – pronađena je lokacija, a farmer je pomogao tako što je napunio i poravnao jarak između svoje njive i puta. Na kraju, operacija je bila uspešna i niko nije povređen.

Međutim, pregledom vozila izvršenim nakon 90-minutnih muka, utvrđeno je da kamion nije imao nikakvih nedostataka. Zbog toga je vozač izveden na sud, nakon što je optužen za lažni poziv kojim je nepotrebno trošio vreme švedskih hitnih službi (kamion je policija pratila više od sat vremena, a došlo je i do značajnih gužvi u saobraćaju).

Vozač, koji je bio potpuno priseban u trenutku incidenta, tvrdio je da su kočnice kamiona nekako ponovo počele da rade nakon udarca koji je vozilo zadobilo, kada je napuštalo put i ulazilo na njivu. Međutim, tužilaštvo mu nije poverovalo.

Tužilaštvo je takođe navelo da su poslodavci svedočili da je ovaj kamiondžija ranije već prijavljivao lažne kvarove. Tvrdili su da je samo tokom proleća 2020. podneo 8 izveštaja o nedostacima, uključujući požar koji nije mogao da bude dokazan tokom kasnije provere kamiona.

Sud je izrekao vozaču uslovnu kaznu, obavezan društveno-korisni rad i novčanu kaznu zbog prekoračenja brzine.

Izvor: trans.info/ trailer.se.