Licence za prevoz tereta – Kako voditi registar i evidenciju lica odgovornih za prevoz?

Da bi ste posedovali licencu za prevoz tereta neophodno je da angažujete lice koje poseduje sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti za prevoz tereta u drumskom saobraćaju. Kako smo ranije pisali, do sertifikata se može doći oslobađanjem i polaganjem ispita.

Jedno lice može u isto vreme obavljati poslove upravljanja u javnom prevozu tereta u domaćem ili u međunarodnom drumskom saobraćaju kod najviše četiri domaća prevoznika koji ukupno imaju manje od 50 teretnih vozila.

U poslednjem Službenom glasniku objavljen je Pravilnik o sadržini i načinu vođenja evidencije lica odgovornih za prevoz i registra licenci za prevoz tereta i izvoda licence za prevoz tereta i o načinu vođenja evidencije o izvršenim prekršajima i preduzetim administrativnim merama.

Registar licenci za prevoz tereta i izvoda licence za prevoz tereta sadrži podatke o licenci, izvodu licence, licu odgovornom za prevoz angažovanom od strane domaćeg prevoznika i domaćem prevozniku.

Evidencija o izvršenim prekršajima i preduzetim administrativnim merama je u skladu sa odredbama Zakona, međunarodnih ugovora i drugih međunarodnopravnih akata koji se zaključuju radi izvršavanja međunarodnih ugovora.

Kompletan pravilnik pročitajte OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.