Litvanski prevoznici registrovali više od 8.000 kamiona u drugim EU zemljama

Novo istraživanje pokazalo je da se trend da litvanske transportne kompanije registruju više vozila u inostranstvu nastavlja. Prema analizi transportnog udruženja TTLA, litvanski prevoznici registrovali su preko 8.000 vozila u drugim zemljama Evropske unije.

Istraživanje iz marta 2023. navodi da se 9/10 litvanskih transportnih kompanija suočilo sa povećanim troškovima zbog pravila Paketa mobilnosti koja nalažu vraćanje kamiona i vozača u bazu.

Štaviše, preko trećine prevoznika koji su odgovorili na anketu reklo je da su njihovi poslovni troškovi porasli do 15% kao rezultat Paketa mobilnosti. Više od polovine je reklo da je povećanje bilo čak i više od toga.

Da bi smanjili ove troškove, drumski prevoznici iz Litvanije aktivno osnivaju filijale u drugim zemljama EU.

Istraživanje TTLA je otkrilo da su litvanski prevoznici registrovali 8.300 teških teretnih vozila u drugim zemljama Evropske unije.

Kao i prethodnih godina, najpopularniji izbori su Poljska i Nemačka. Sledeće najčešće opcije su Holandija i Danska.

Prema TTLA, pravila Paketa mobilnosti uticala su da litvanskim prevoznicima bude potrebno više vozila u njihovim voznim parkovima.

Ovo je dovelo do toga da 80% drumskih transportnih kompanija investira u dodatne kamione.

TTLA takođe tvrdi da je Paket mobilnosti takođe imao negativan uticaj na nedostatak vozača:

– Sve kompanije koje su učestvovale u istraživanju navele su da su se zbog ispunjavanja obaveza iz Paketa mobilnosti suočile sa dodatnim nedostatkom vozača. Prema IRU, na kraju 2022. broj nepopunjenih radnih mesta za vozače u EU dostigao je 500.000.

Linava, još jedno veliko udruženje drumskih prevoznika, dodaje da je više od 800 transportnih i logističkih kompanija iz Litvanije osnovalo entitete u inostranstvu tokom 2022, piše litvansko izdanje trans.info portala.