Novo ECTO gorivo na pumpama u Srbiji

Kompanija „LUKOIL Srbija“ AD od 11. novembra ove godine uvodi na srpsko tržište dve nove vrste naftnih derivata: ECTO Diesel i benzin ECTO Plus. ECTO goriva su proizvedena po savremenoj svetskoj tehnologiji. Ovo su motorna goriva sa poboljšanim radnim karakteristikama, koja odgovaraju zahtevima EVRO-5 standarda.

Po rečima komercijalnog direktora „LUKOIL Srbija“ Romana Jaroslavskog u prvoj fazi prodaja Lukoilovog ECTO je planirana na 50 benzinskih stanica, što omogućava da ovaj novi proizvod bude predstavljen u svim regionima Srbije. „Pre nego što smo pustili u prodaju inovaciona goriva ECTO, sproveden je niz pripremnih radnji. Potpuno su očišćeni rezervoari u kojima se nalazi ovaj naftni derivat na benzinskim stanicama i izvršeno je baždarenje agregata za točenje goriva.

Lukoilova goriva ECTO počela su da se proizvode u Rusiji još 2006. godine, a našla su svoje potrošače u 15 evropskih zemalja. Broj zemalja u kojima se ECTO plasira kao i obim prodaje ovog goriva, postojano raste iz godine u godinu“.

Kvalitet goriva ECTO je više puta potvrđivan u različitim nezavisnim istraživačkim centrima u Rusiji i Evropi. U Srbiji svojstva goriva ECTO ispitivana su i potvrđena na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Sprovedena su testiranja na realnom motoru, kroz komparativnu analizu rezultata rada motora sa običnim standardnim gorivom i gorivom sa poboljšanim radnim karakteristikama ECTO.

Docent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dr Slobodan Popović je naglasio da su svi parametri iz proizvođačke specifikacije testiranjima potvrđeni i preporučio ih za korišćenje kako u novim tako i starim motorima. „LUKOIL je prva kompanija u poslednjih 15 godina na tržištu Srbije koja je koristila usluge nezavisne institucije radi ovakvih ispitivanja goriva, koja se uvode na tržište. Ušteda goriva koja se može ostvariti korišćenjem ECTO iznosi 2-4 odsto. Naravno, uzevši u obzir sve faktore koji utiču na potrošnju, poput stila i uslova vožnje“, dodao je docent Popović.

Predstavnik kompanije Afton Chemical Ltd. Ilja Karhu je objasnio šta to znači za potrošača. „Posle prvog sipanja goriva u rezervoar odmah ćete osetiti poboljšanje u radu motora vašeg automobila. Zahvaljujući ovoj vrsti goriva možete preći veću kilometražu. Ukoliko nastavite da koristite gorivo ECTO Plus i ECTO Diesel, praktično motor vašeg automobila možete dovesti u stanje u kome se on nalazio kada je vaš automobil sišao sa proizvodne trake“.

U odnosu na obično dizel gorivo ECTO Diesel poseduje poboljšane radne i ekološke karakteristike. Korišćenje ECTO Diesel doprinosi smanjenju potrošnje goriva, poboljšanju rada motora, smanjenju buke i vibracija, produženju roka zamene motornog ulja. Zahvaljujući sprečavanju stvaranja pene, omogućeno je potpunije punjenje rezervoara. ECTO Diesel odgovara kako najnovijim tako i starijim modelima putničkih, teretnih i drugih vozila sa različitim tipovima motora.

Benzin ECTO Plus je inovaciono gorivo sa poboljšanim eksploatacionim kvalitetima zahvaljujući višefunkcionalnom kompleksu komponenti. Korišćenje ECTO Plus omogućava istovremeno brigu o motoru i životnoj sredini. Prisustvo modifikatora trenja u gorivu ECTO Plus smanjuje mehaničko trenje u zoni cilindara i omogućava odličnu pokretljivost usled trenutnog povećanja snage u različitim režimima rada motora uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva. Ovo je bitan faktor u uslovima gradske vožnje. Korišćenjem benzina ECTO Plus smanjuje se emisija štetnih gasova u životnu sredinu.