Mađarska dobila još jedan most preko Dunava, velika ušteda vremena u saobraćaju

Novi most preko Dunava u Mađarskoj, između gradova Kaloča i Pakš, svečano je otvoren 6. juna 2024. godine, prenosi trans.info. 

Saobraćajnica dugačka 946 metara povezuje južne delove Pakša, do kojih se dolazi autoputem M6, sa industrijskim parkom Kaloča-Fokte na suprotnoj obali. Ova veza omogućava direktan pristup glavnom putu br.51 u roku od tri minuta.

Građen je oko 3,5 godine, a premošćava Dunav na teritoriji okruga Tolna i Bač-Kiškun, otprilike 115 kilometara južno od Budimpešte. Ima i namensku biciklističku stazu sa obe strane, odvojeni barijerama. Sveobuhvatna rekonstrukcija prisutnih puteva i pratećih raskrsnica takođe je bila deo projekta.

Novi most drastično smanjuje udaljenost između Kaloče i Paksa sa 58 kilometara na 8 kilometara, skraćujući vreme putovanja sa 55 minuta na samo 15 minuta. Ukupna investicija u ovaj projekat iznosila je 92 milijarde HUF neto (oko 236 miliona evra).

Magiar Kozut, nacionalna kompanija za održavanje puteva, potvrdila je da za novi most važe uobičajeni saobraćajni propisi, te da može da primi vozila ukupne težine do 40 tona.

Ako vas zanima kako se gradio most Kaloča-Pakš, pogledajte video objavljen pre desetak meseci.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.