MAĐARSKA ograničila cenu goriva

Mađarska vlada saopštila je juče da će zbog inflacije uvesti tromesečno ograničenje rasta cene goriva na benzinskim pumpama na maksimalnu cenu od 480 forinti (1,21 evro) po litru, navodi vlada te zemlje.

Šef kabineta premijera Mađarske Gergelj Guljaš izjavio je novinarima da će ograničenje u celoj zemlji stupiti na snagu u ponedeljak i da će gornja granica biti ispod prosečne cene od 506 forinti (1,38 evra) za benzin i 512 forinti (1,40 evra) za dizel.

– Uvereni smo da će mera, koja će biti preispitana posle tri meseca, podržati ekonomiju i doprineti smanjenju inflacije – rekao je Guljaš, prenosi N1.

Cene akcija mađarske naftne i gasne kompanije MOL su, nakon najave ograničenja cena goriva, pale u jednom trenutku za više od 6,0%, ali su kasnije ublažile pad na oko 4,0%, prenosi Tanjug.

Odluka je doneta nakon skoka cena goriva na skoro rekordne nivoe u Evropi i SAD-u, kojem je doprinela inflacija, snažno poskupljenje sirove nafte i rast tražnje – usled jačanja ekonomske aktivnosti nakon velikih opstrukcija izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

U Mađarskoj je inflacija dostigla 6,5% u oktobru, što je najviši nivo od 2012. godine.