Mađarski prevoznik Waberer’s dobija nove vlasnike – Najveći akcionar ugovorio prodaju udela

Mađarska kompanija Waberer’s najavila je da će njihov glavni investitor – fond Mid Europa Partners, prodati 24% akcija koje poseduje kompaniji Indotek. Waberer’s je takođe kompaniji Indotek odobrio kupovnu opciju nad preostalih 47,99% izdatog akcijskog kapitala Mid Europa. Kupac ima dugoročne strateške planove sa kompanijom, ali će „proslediti“ neke od akcija.

U obaveštenju investitora objavljenom na veb stranici Waberer’s-a, akcionari se obaveštavaju da kompanija prodaje 24% akcija svog najvećeg investitora kompaniji Trevelin Holding Zrt (koja je član Indotek Group) i da joj odobrava istu kupovnu opciju nad preostalih 47,99% izdatog akcijskog kapitala Mid Europa. Kako iz Indotek Group navode, ovo je „kupovna opcija koja je dostupna za prodaju trećim licima“.

– Transakcija podleže uobičajenom antimonopolskom zakonu, te se očekuje da bude zatvorena do prvog kvartala 2021. godine – navodi se u saopštenju.

Postupak fonda Mid Europa ne predstavlja veliko iznenađenje u ovom sektoru. Kao što je objavljeno tokom leta, kompanija je angažovala konsultanta, kako bi joj pomogao u „procenjivanju strateških opcija za ulaganje u Waberer’s, uključujući prodaju akcija koje kompanija poseduje“.

Indotek Group, kojoj pripada i kupac Trevelin Holding, je mađarsko-američka grupa koja se bavi upravljanjem investicijama. Njihova glavna delatnost obuhvata kupovinu nekretnina i dugova, prenosi trans.info. 

– Ulaganje u kompanije koje se nose sa teškom ekonomskom situacijom zbog pandemije koronavirusa, sređivanje kapitala, restrukturisanje kompanija i njihovo unapređivanje, čime se povećava njihova vrednost, deo je poslovne strategije Indotek Group. Želimo da maksimalno iskoristimo sigergiju naše grupacije i kompanije Waberer’s – na koju gledamo kao na dugoročno strateško ulaganje, ali ne želimo da kontrolišemo većinu deonica ove transportne kompanije. Indotek Group će stečenu kupovnu opciju prodati nekolicini profesionalnih investitora, pre svega onima sa iskustvom u industriji – najavila je kompanija.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.