MGSI: Obaveštenje o dostavljenom zahtevu za kabotažu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je obaveštenje o dostavljenom zahtevu za kabotažu i poziv domaćim firmama da se, ukoliko poseduju vozilo koje zadovoljava tražene uslove, jave, kako bi MGSI na osnovu toga odbilo ili odobrilo zahtev za kaboitažu.

MGSI je 17. jula 2023. primilo zahtev za izdavanje kabotaže od privrednog drušva Transportistic d.o.o. Zrenjanin.

Kako se podseća u obaveštenju, strani prevoznik može da obavlja kabotažu samo na osnovu dozvole za kabotažu koju izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. S obzirom na to da bi se ovaj transport izvršio priključnim vozilima koja su u vlasništvu stranog lica i nisu registrovana u Republici Srbiji, domaći prevoznik mora posedovati dozvolu za kabotažu.

– Ministarstvo nema dovoljno podataka da li Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete, odnosno određenu vrstu i broj priključnih vozila kojima bi se mogao obaviti ovakav transport i iz tog razloga stavlja na uvid javnosti informaciju o zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje kabotaže sa pratećom dokumentacijom – navodi se u obaveštenju.

Svi zainteresovani domaći prevoznici mogu u roku od osam dana od dana stavljanja na uvid javnosti informaciju, odnosno do 1. avgusta, da dostave dokaze o posedovanju transportih kapaciteta za obavljanje ovog prevoza.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donosi rešenje o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole za kabotažu u slučaju da Republika Srbija ima odgovarajuće transportne kapacitete za obavljanje ovog prevoza.

Obaveštenje možete pogledati OVDE.