MGSI: Obaveštenje o situaciji sa Ukrajinom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je 24. februara na svojoj zvaničnoj internet stranici Obavešenje o situaciji sa Ukrajinom.

– Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je dalo preporuku građanima Republike Srbije koji trenutno borave u Ukrajni da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države. Takođe, preporučujemo domaćim prevoznicima da usklade svoje poslovanje sa trenutnim stanjem u Ukrajni i da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova prate informacije o aktuelnim dešavanjima – navodi se u obaveštenju MGSI. 

Mere PKS zbog krize u Ukrajini 

Privredna komora Srbije najavila je formiranje specijalizovanog kriznog tima i otvaranje kriznog kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini.

Zajednički tim će pratiti predstojeće događaje i pomoći kompanijama koje moraju da kupe, plate, izvezu ili uvezu robu iz regiona obuhvaćenog krizom, ali i svima drugima na koje će se ta kriza odraziti, navedeno je na sajtu PKS.

– Kompanije neće biti pošteđene uticaja ove krize, kako direktnih tako i indirektnih, ekonomskih implikacija koje će tek doći. O tome svedoče cene energenata koje su samo tokom današnjeg dana porasle više od 40% i otvaranje mnogih drugih pitanja o poslovanju – rekao je Marko Čadež, predsednik PKS-a.

– Sa predstavnicima privrednih komora Austrije, Nemačke, Luksemburga, predsednikom Evrokomore danas smo dogovorili održavanje kriznih telefonskih razgovora svakog jutra kako bismo najefikasnije nalazili rešenja za podršku našim komapnijama – dodao je Čadež.