Migranti i u „bunkeru“ krova kombija – Od početka godine sprečno oko 200 ilegalnih prelaza

Carinici su 6. maja 2022. godine na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja migranata u specijalno pregrađenom “bunkeru“ krova jednog teretnog kombija.

Zahvaljujući mobilnom skeneru, kojim je pregledan kombi bugarskih registarskih oznaka, uočene su ljudske siluete u krovnom delu vozila.

Migranti otkriveni u bunkeru kombija, foto: Uprava carina

Nakon toga je izvršen i fizički pregled i tom prilikom su iz skučenog prostora pregrađenog u krovu kombija izvučena četvorica mladića, koje je zajedno sa vozačem i vozilom preuzela u dalju nadležnost policija.

U želji da dođu do neke od zapadnoevropskih zemalja, migranti ponekad “zalutaju“ i nađu se na nekoj ispostavi u unutrašnjosti zemlje, umesto na granici.

Tako je pre nedelju dana na robnoj ispostavi Kruševac, u tovaru kaučuka iz Grčke, pronađeno čak sedam “slepih putnika“ poreklom iz bliskoistočnih zemalja, bez bilo kakve dokumentaciije kod sebe.

Kako navode iz Uprave carina, carinici su od početka 2022. godine zajedno sa policijom, na gotovo svim većim prelazima, sprečili ukupno 223 migranta u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

(Naslovna foto: migranti otkriveni na Horgošu, foto Uprava carina)