Mihajlović o četiri putna pravca s predstavnicima DFC i EXIM banke

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo je poseban tim koji će raditi 24 sata dnevno na projektima sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Nakon sastanka sa predstavnicima DFC i Exim banke, Mihajlović je pojasnila da se to ne odnosi samo na autoput Niš-Merdare-Priština, već i na regionalne projekte na kojima će se raditi. Kako je navela, danas je održan prvi radni sastanak sa DFC, a nakon toga će ministarstvo nastaviti da priprema dokumentaciju, kako bi što pre usledila i realizacija. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Za povezivanje Beograda i Prištine 3,7 milijardi evra

Mihajlović je ranije izjavila Tanjugu da će plaftorma za razgovor sa američkom delegacijom biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju autoputeva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Istakla je da će se razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac-Konculj-Gnjilane-Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška-Jarinje-Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribarice-Brnjak-Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.

Procenjuje se da ce za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijardi evra.

Kada je reč o železničkom povezivanju sa Prištinom već su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC) za gradnju brze pruge Beograd-Niš u dužini od 240 kilometara koja vredi oko 2,1 milijardu evra. Takode, planirano je da se radi pruga Doljevac-Kuršumlija-Merdare od 87 kilometara, za šta je potrebno oko 980 miliona evra.

Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 kilometara – ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).

Takođe, pruga Priština-Kosovo Polje-Đeneral Janković-granica sa Severnom Makedonijom od 70,8 kilometara, preneo je Tanjug.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Koridora Srbije, Puteva Srbije, kao i Železnice Srbije.

Foto: MGSI