Minimalna plata u Austriji i za srpske vozače

Posle Nemačke i Francuske, i Austrija je uvela obavezu minimalne zarade koja se odnosi i na  vozače iz drugih zemalja. Naime,  Ministarstvo rada Austrije je od 1. januara 2017. uvelo uredbu o Minimalnoj plati za strane vozače u bilateralnom i kabotažnom prevozu (tranzit je izuzet) u Austriji.

Strani vozači od početka prekograničnog prevoza do i od Austrije i kabotaže u Austriji moraće da  poštuju austrijske odredbe o minimalnoj plati. Moraće se poštovati i načelo tzv. osnovne plate prema austrijskim kolektivnim ugovorima, s tim da moraju biti zadovoljeni kvalifikacioni kriterijumi na osnovu kolektivnih ugovora u minimalnoj plati u sektoru drumskog prevoza u Austriji.

Svi dokumenti o plati, ugovor o radu, vreme vožnje, potvrda o aktivnostima, isplatne listiće, vozači će morati da imaju kod sebe i na nemačkom jeziku.

Zasada još nije rečeno kada će se ovaj propis primenjivati u praksi i kako će to pratiti austrijske inspekcijske službe, te koje će biti propisane kazne, piše portal hrvatskiprijevoznik.hr.

Koliki je minimalac u Nemačkoj, pročitajte OVDE.

Koje su obaveze srpskih transportera u Francuskoj pročitajte OVDE.