„Minus“ čak 20% – Nastavljen pad novih registracija teretnih vozila u Srbiji

Prodaja teretnih vozila u Srbiji i u trećem kvartalu ove godine slabija je nego u uporednom periodu 2021. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu jul-septembar prvi put je registrovano ukupno 5.080 teretnih vozila, što je skoro 20% manje u odnosu na isto razdoblje lani (6.338). Ovi rezultati oslikavaju nastavak trenda iz prve polovine ove godine (prvi kvartal pad kod teretnih vozila -15%, drugi kvartal -5,9%).

Ukoliko posmatramo sve kategorije vozila, tokom III kvartala 2022. može se uočiti porast broja prvi put registrovanih motocikala, poljoprivrednih traktora, priključnih i radnih vozila, dok druga drumska motorna i priključna vozila beleže pad. Najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su: Volkswagen, Opel, Audi, Fiat i Peugeot.

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom trećeg kvartala 2022. godine, proizvedenih 2022. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (56,9%), dok je novih putničkih automobila najmanje (15,2%), saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Republički zavod za statistiku

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kg nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Detaljnu statistiku o prvi put registrovanim teretnim vozilima prema nosivosti (poređenje 2021/2022), pogledajte u tabeli u nastavku: 

Republički zavod za statistiku

Pogledajte i više detalja o tome koje pogonsko gorivo je u kom procentu zastupljeno kod prvi put registrovanih teretnih vozila:

Republički zavod za statistiku

Saobraćajne nezgode

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u III kvartalu 2022. godine manji je za 9,5% u odnosu na isti period 2021. godine. Porast broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u naselju iznosi 9,0%.

Broj lica nastradalih u III kvartalu 2022. godine manji je za 8,6% u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je broj povređenih lica u naselju manji za 7,6%.

Broj poginulih vozača u III kvartalu 2022. godine veći je za 20,4% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Celokupan izveštaj Republičkog zavoda za staistiku za III kvartal 2022. dostupan je OVDE.