Najavljena zabrana tranzita kroz Mađarsku za vreme praznika

Prevoznici bi trebalo da imaju u vidu da je zbog katoličkog Uskrsa najavljena zabrana tranzita kroz Mađarsku koja počinje već u četvrtak 18. aprila u 22 časa, što može dovesti do dodatnog zadržavanja u teretnom saobraćaju pred predstojeće uskršnje praznike, objavila je Uprava carina.

Ova zabrana trajaće do petka 19. aprila do 22 časa, a zatim će tranzit biti dozvoljen svega 24 sata, da bi potom opet bio zabranjen od subote 20. aprila sve do ponedeljka 22. aprila 2019. godine.

Odluka o zabrani tranzita vikendom i za praznike kroz Mađarsku nije novina, jer je ona na snazi veći deo godine.
Protekli vikend i početak nedelje obeležila su zadržavanja u teretnom saobraćaju kojih je je bilo kako na mađarskoj, tako i na hrvatskoj, ali i rumunskoj granici, navodi carina.

Trenutno se najduže čeka na graničnom prelazu Vatin, gde vozači u koloni od oko 50-ak kamiona na izlaz iz zemlje čekaju oko osam sati usled usporenog rada rumunskih pograničnih organa koji sprovode detaljnu kontrolu u potrazi za migrantima.

Nešto manje, oko sedam sati kamioni se zadržavaju na izlaznoj strani Terminala Horgoš, mada je kolona teretnjaka svedena na svega kilometar i po. Na Кelebiji se na izlaz iz zemlje čeka nešto kraće, oko tri sata, a kamioni su formirali kolonu dugu oko četiri kilometra.

Slična situacija i na graničnim prelazima sa Hrvatskom. Na Šidu se na izlaz iz zemlje čeka oko četiri sata. Na Batrovcima kamioni u kolini dugoj oko tri kilometra čekaju na istup iz zemlje oko tri i po sata. I ovde je kao i na svim ostalim prelazima međuzona konstantno puna, što ukazuje na usporeno obavljanje granične procedure susednih pograničnih službi.

Oni koji su se juče suočili sa zastojem u teretnom saobraćaju na prelazu Кotroman, nastalom zbog tehničkih problema, danas mogu da odahnu jer je saobraćaj u potpunosti normalizovan.

Pojačan putnički saobraćaj očekuje se već od sutra, jer će građani zapadnoevropskih zemalja, zbog praznovanja katoličkog Uskrsa masovno krenuti na put ka svojim matičnim zemljama.

Iz carine napominju da „carinska služba Srbije radi punim kapacitetom i da su preduzete sve mere da zastoja ne bude tamo gde na to može da se utiče“.

Foto: Uprava carina