NAJNOVIJI izveštaj: Evropi nedostaje 380.000 vozača, a brojke nastavljaju da rastu

Nedostatak vozača u Evropi porastao je prošle godine za čak 42% u odnosu na 2020, pokazuje najnovije istraživanje Međurodne unije drumskog transporta (IRU), koje je obuhvatilo podatke 1.500 komercijalnih drumskih transportnih kompanija iz 25 zemalja Severne i Južne Amerike, Azije i Evrope.

IRU izveštaj pokazuje da je u 2021. u Evropi 9,7% vozačkih pozicija ostalo nepopunjeno, odnosno čak 380.000. Samo u Rumuniji nedostajalo je 71.000 vozača, u Poljskoj i Nemačkoj po 80.000, kao i oko 100.000 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da se očekuje nastavak rasta brojki i u 2022. godini.

Evroazijske kompanije očekuju da će 26% radnih mesta vozača kamiona ostati nepopunjeno u 2022, što premašuje nivo iz 2019. godine (24%). Očekuje se da će u Evropi nedostatak vozača dostići 14%, u Meksiku 11%, u Turskoj 18%. Jedini izuzetak biće Kina i Argentina, gde bi nivo, prema navodima IRU, trebalo da ostane “stabilan”.

Nedostatak vozača kamiona na globalnom nivou ostaje strukturni problem koji će biti ograničavajući faktor za rast industrije drumskog teretnog transporta u 2022.

– Hronični nedostatak profesionalnih vozača se pogoršava, a milioni radnih mesta ostaju nepopunjeni. To donosi bojazan od rasta inflacije, novih problema u oblasti mobilnosti, kao i rizik od kolapsa lanca snabdevanja – upozorio je generalni sekretar IRU Umberto de Preto.

Na ilustraciji u nastavku možete pogledati koliko je vozača kamiona nedostajalo po regionima u 2021. godini. 

Izvor: IRU, Driver Shortage Global Report 2022

Demografska tempirana bomba

Kada je reč o starosnoj strukturi, IRU govori o „demografskoj tempiranoj bombi“. I dalje je izraženo da su vozači mlađi od 25 godina u manjini u većini regiona, čineći svega 6-7% od ukupnog broja. Sa druge strane, vozači stariji od 55 godina u SAD i Evropi čine oko trećine radne snage.

Prema IRU statistici, prosečna starost vozača u Evropi je 47 godina, što je najviše na svetu.

Napori da se ova profesija učini privlačnijom za žene dosada nisu imali velikog uspeha. Prema IRU izveštaju, na globalnom nivou manje od 3% vozača kamiona u 2021. bile su žene. Više stope zabeležene su u Kini (nešto manje 5%), odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama (oko 8%).

Na ilustraciji u nastavku možete pogledati procente ženskih vozača kamiona po regionima u 2021. godini. 

Izvor: IRU, Driver Shortage Global Report 2022

– Kompanije za drumski transport rade svoj deo posla, ali vlade i vlasti moraju da nastave da se fokusiraju na poboljšanje infrastrukture za parkiranje i posebno pristupa obuci, kao i na privlačenje više žena i mladih ljudi u profesiju – poručuje De Pretto.

Pogledajte kompletnu IRU analizu Driver Shortage Global Report 2022. 

  • Bonus video: 

Kako izgleda život vozača kamiona u Kanadi? Poslušajte Draganovu priču!