NAJVEĆA porudžbina električnih kamiona – Ova kompanija kupuje 100 vozila!

Jedna od najvećih porudžbina električnih kamiona na svetu stiže iz Danske!

Kompanija DFDS početkom oktobra naručila je 100 električnih kamiona za teške uslove rada – reč je o modelu Volvo FM Electric, koji ima bruto nosivost do 44 tone i domet od najviše 300 kilometara po punjenju.

Prema zvaničnom saopštenju, kompanija planira početak upotrebe ovog modela u Evropi tokom 2022. i 2023. godine. Uvođenje električnih kamiona u vozni park jedan je od načina uz pomoć kojih DFDS planira da dostigne svoj „zeleni cilj“ – smanjenje emisije CO2 za 45% od 2030. godine.

Kako navodi šef odeljenja za logistiku Niklas Andersson (Niklas Anderšon), cilj kompanije je da „dostigne CO2 neutralnost i da svojim klijentima ponudi održivi lanac snabdevanja“.

Grupa DFDS osnovana je 1866. godine sa sedištem u Kopenhagenu. Posluju u tri sektora – transport i logistika, prevoz tereta trajektom i prevoz putnika. Prema podacima sa zvaničnog sajta, u 2020. ostvaren je godišnji prihod od oko 13,97 milijardi danskih kruna, od čega je više od 80% iz poslovanja u teretnom segmentu. Zapošljavaju više od 8.000 radnika u 20 zemalja.

Početak proizvodnje novih Volvo Trucks modela najavljen za 2022.

Lansiranjem tri nova modela teških teretnjaka FH, FM i FMX, pre nešto manje od godinu dana, Volvo Trucks je dopunio svoju liniju električnih kamiona nosivosti od 16 do 44 tone.

Početak proizvodnje FH, FM i FMX modela najavljen je za drugu polovinu 2022. godine, kada će se pridružiti modelima Volvo FL Electric i FE Electric, namenjenim za gradski transport. Ovi modeli su u serijskoj proizvodnji za evropsko tržište od 2019. godine, piše electrive.com.

Porudžbina kompanije DFDS je najveća porudžbina električnih kamiona koju je Volvo Trucks dosada dobio.

Foto: dfds.com