NASTAVAK INICIJATIVE: „Zeleni koridori“ u drugoj fazi mogući i na prelazima sa EU

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici zaključak kojim je formalno potvrđen Zajednički predlog Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i CEFTA sekretarijata za uspostavljanje „zelenih koridora“ na Zapadnom Balkanu, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Srbija uveliko primenjuje preporuke iz pomenutog predloga i kamioni, koji prevoze oko 700 različitih vrsta prehrambenih i medicinskih proizvoda koji imaju prioritet po prethodno regionalno usaglašenom spisku prioritetno prelaze granice bez značajnih zadržavanja, podsetio je.

Nastavićemo razgovore sa našim evropskim partnerima, kako bi se ova inicijativa, u drugoj fazi implementacije, što pre proširila i obuhvatila granične prelaze i sa državama članicama EU. Ovo je veoma važno, pošto smo svesni da su najveća zadržavanja kamiona i problemi sa protokom robe prisutni uglavnom na graničnim prelazima sa državama članicama EU, izjavio je Stanivuković.

Takođe, nastavićemo da insistiramo da ova inicijativa dobije trajni karakter i da se njeno sprovođenje nastavi nakon pandemije covid-19, kao i da osim robe humanitarnog karaktera – hrana, lekovi i medicinska oprema, u nekoj od narednih faza, uvedemo ekonomski aspekt ove inicijative, tačnije da se zelenim koridorima po ubrzanom postupku prolazi sva roba od strateškog interesa za ekonomije Zapadnog Balkana, naveo je državni sekretar.

Primena sistema „zelenih koridora“ na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počela je 13. aprila.

O uključivanju drugih, opterećenijih prelaza u sistem, nedavno je govorila i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je potvrdila da su za uključivanje CEFTA sistema u „zelene koridore“ Unije pokrenute odgovarajuće inicijative ka Evropskoj komisiji.

O tome koliki je problem zadržavanje kamiona na pojedinim graničnim prelazima, svedoče i trenutna dešavanja. Za izlazak iz Srbije preko prelaza Batrovci juče je bilo potrebno i više od 24 sata.

 

 

 

 

Podeli na društvenim mrežama: