NEDOSTAK VOZAČA KAMIONA: Ove evropske države predlažu rešenja!

Nedostatak profesionalnih vozača sve više pogađa industrije širom sveta, a svaka zemlja pokušava da pronađe rešenje. Otvaranje granica za radnike iz inostranstva donekle je podmirilo potrebe, ali takav potez je daleko od rešenja.

Velika Britanija ozbiljno razmatra da promeni, tačnije, skrati sistem obuke profesionalnih vozača. BBC prenosi da bi promene mogle biti uvedene uskoro. Izvori BBC-a navode da je tokom sastanaka sa vladinim zvaničnicima, prevoznicima i dobavljačima napokon postala jasna činjenica da se problem nedostatka vozača u Velikoj Britaniji sve više pogoršava.

Pretpostavlja se da bi ključni deo plana za ubrzanje testiranja obuhvatao kombinovanje testova „C“ sa testovima „E“ kategorije u jedan test. Sada je period čekanja između polaganja dva testa minimalno 2-3 nedelje (iako se dešava da traje i duže).

Ove najave o promenama u testiranju dolaze usled sve više poziva iz privrede da se trenutni nedostatak vozača privremeno umanji određenim viznim režimom sve dok novi britanski vozači ne budu u potpunosti obučeni i polože testove. Međutim, iz vlade tvrde da transportna industrija ne bi trebalo da se oslanja na stranu radnu snagu i odlučna je da se pridržava svoje imigracione politike. Kao rezultat toga, skraćivanje programa testiranja može se posmatrati kao jedna metoda koja može da popuni nedostatak bez uključivanja vozača iz inostranstva.

Prva reakcija vozača na društvenim mrežama do sada sugeriše da neke kamiondžije veruju da bi ubrzanje programa moglo da dovede do povećanog broja nesreća.

Šta predlažu u Austriji?

U Austriji, pak, razmišljaju da dozvole za teretna vozila daju vozačima sa samo 17 godina. Zemlja je takođe pokrenula šemu za plaćanje obuke za vožnju kamiona za 100 nezaposlenih. Austrijska privredna komora predložila je da Vlada smanji donju starosnu granicu za dobijanje vozačke dozvole C i D na sedamnaest godina. Razlog za predlog je „što pre doći do mladih“. Program bi obezbedio sredstva za sticanje vozačke dozvole, ali će u početnoj fazi 17-godišnjaci morati da rade zajedno sa iskusnim vozačem u kabini određeno vreme.

Kao deo ove obuke, mladi ljudi stariji od 16 godina i stariji trebalo bi prvo da pohađaju 30 časova vožnje u auto-školi, a zatim da pređu 30.000 kilometara sa obučenom pratnjom u kamionu. Tako bi zainteresovani sa 17 godina mogli dobiti vozačku dozvolu kamiona – kao što je to bilo od 2003. godine sa vozačkim dozvolama.

Iako se o ovoj mogućnosti tek nedavno razgovaralo u Austriji, zemlja je već preduzela neke korake u rešavanju nedostatka vozača.  Služba za zapošljavanje u Beču i grupa prevoznika u Privrednoj komori tog grada dogovorili su se da će ubuduće bliže sarađivati na spajanju onih koji traže posao sa onima koji ga nude.

–  Želimo da se obratimo ljudima sa i bez vozačke dozvole C kategorije i upoznamo ih sa kompanijama. Za ljude kojima se tada ponudi posao postoji mogućnost različitih grantova  – kažu u službi za zapošljavanje i dodaju da „ako se kompanija i vozač dobro slažu, to ne bi trebalo da propadne zbog dalje obuke“.

Oni koji su izjavili da bi želeli da rade kao vozači kamiona, kontaktiraće ih mentori i obavestiti ih o novim radnim mestima.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.