Nedostatak parkinga ozbiljan problem u Italiji – Skoro 300 kamiona na 1 bezbedno mesto

Nedostatak parkinga za kamione sve je ozbiljniji problem i u Italiji, piše specijalizovani časopis Uomini e Trasporti.

Prema najnovijem istraživanju na koje se pozivaju, na 158 parkinga i odmorišta u Italiji ukupno postoji svega 7.640 parking mesta za kamione, dok drumovima u toj zemlji svakodnevno saobraća čak 718.000 kamiona.

Praktično, na svaka 94 kamiona dolazi jedno parking mesto. Ova stopa je očigledno preniska i primorava vozače da odmor provode na opasnim lokacijama ili na onima gde to nije dozvoljeno.

Osim toga, samo 2.482 od pomenutih 7.640 parking mesta se smatraju bezbednim, što znači da u Italiji postoji samo jedno sigurno parking mesto na svakih 289 kamiona, piše Uomini e Trasporti.

Zbog nedostatka bezbednih parking mesta, vozači parkiraju na nedozvoljenim, pa čak i opasnim lokacijama, zbog čega ugrožavaju svoju bezbednost, teret koji prevoze, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Ovaj problem takođe negativno utiče na popularnost vozačke profesije, pre svega među mladima, navode autori analize.

Situacija u Italiji, naravno, nije usamljen slučaj. Istraživanja pokazuju da se zapravo manje od 3% parking mesta za teretna vozila u Evropi može okarakterisati kao bezbedno, što je zabrinjavajuća statistika za vozače i transportnu industriju u celini.

Iako se odavno ukazuje na ovaj problem i na paradoks da vozači, prema zakonu, moraju da prave obavezne pauze a da istovremeno nemaju fizičku mogućnost da to urade, tek odnedavno stvari su, donekle, krenule da idu na bolje. Evropska unija je nedavno izdvojila 100 miliona evra za sufinansiranje projekata koji imaju za cilj poboljšanje bezbednosti i kvaliteta postojećih parking mesta za teška teretna vozila, što je barem jedan pozitivan znak za rešavanje ovog problema.

Časopis Uomini e Trasporti pokušao je da sagleda problem i sa aspekta vozača, prikupljajući mnogobrojna svedočanstva o tome šta im se svakodnevno događa dok tragaju za parkingom, kao i o pritisku kome su izloženi.

Nenalaženje mesta za parkiranje (uz bojazan da će prekoračiti radno vreme), korišćenje prljavih ili neispravnih toaleta, plaćanje obroka po nerazumnim cenama, samo su deo problema sa kojima se svakodnevno susreću na odmorištima. Paradoksalno, jer bi zapravo odmorišta trebalo da obezbede sve usluge koje su vozačima neophodne da se putovanje nastave odmorni i u dobrom stanju.

Druga perspektiva koja se ne sme zanemariti je bezbednost robe i ljudi.

UT piše da u Italiji svakoga dana nestane 6 kamiona zbog krađa. Bilo da je reč o ataku na robu ili na vozila, 60% ovih krivičnih dela sa dešava na nečuvanim ili nedovoljno zaštićenim odmorištima. Posledice po vlasnike robe i prevoznike mogu biti devastirajuće.

Tehnologija nije dovoljna

Naravno, danas postoje tehnološka rešenja koja pomažu da se ova situacija barem malo ublaži, sa aplikacijama i platformama koje vozačima olakšavaju identifikaciju parking mesta, rezervaciju, informacije o uslugama koje su ponuđene na odmorištu, bezbednosti, udobnosti…

Takođe, tu su i konstantno unapređivani uređaji koji omogućavaju kontrolu i praćenje vozila u realnom vremenu, obavljajući i preventivnu funkciju (sprečavanje mogućih krađa) itd.

Ipak, jasno je da tehnologija ne može biti lek za sve bolesti. Jedino stvarno moguće rešenje za ove probleme je izgradnja novih odmorišta, koja će ispunjavati najviše standarde po pitanju bezbednosti, zaključuju autori analize.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.