Nema više čekanja na rampi: Kako rešiti problem zastoja prilikom ulaza i izlaza robe?

Nema višečekanja na rampi: To je ambiciozni cilj saradnje TIMOCOM-a i Cargoclix-a. Spajanjem telematskih podataka i upravljanja vremenom utovara i istovara ova dva IT preduzeća žele da reše poznati problem zastoja prilikom ulaza i izlaza robe i postave nove standarde u branši.

„SLOT Management“ Cargoclixa i GPS podaci firme TIMOCOM omogućuju klijentima fleksibilno upravljanje rampama. Pomoću stalnog poređenja podataka o poziciji sa rezervisanim vremenom isporuke preduzeća iz industrije i trgovine mogu precizno izračunati „Estimated Time of Arrival“ (ETA) i proveriti da li će kamion na vreme stići na rampu ili će neki drugi isporučilac biti pomeren unapred.

Ovako funkcioniše dinamično upravljanje vremenom na rampi

U praksi prevoznik za to daje odobrenje za korišćenje njegovih GPS podataka. Oni se redovno upoređuju sa podacima pozicije kamiona i vlasniku rampe se šalju podaci o izračunatom stvaranom vremenu dolaska. Na taj način on može računati sa realnim podacima o vremenu i praviti raspored.

Precizna prognoza skraćuje vreme čekanja vozača kamiona i u idealnom slučaju ga potpuno ukida.

– Mnogi se plaše da će rast u drumskom teretnom saobraćaju još više pojačati problematiku na rampama. Ali čekanje na rampi više ne mora da postoji. Uključenjem dinamičnih podataka procesi se zavlasnike rampi i prevoznike mogu osmisliti znatno efikasnije i fleksibilnije. „Vreme čekanja jednako nuli“ je pre svega pitanje tehnologije – kaže prof. dr Victor Meier, savetodavni član društva kod Cargoclixa.

– Mi pokrivamo gotovo sve pružaoce telamatskih usluga naših klijenata preko odgovarajućih interfejsa –  objašnjava Solutions Manager Andrea Di Domizio. Na taj način TIMOCOM je optimalan sinergijski partner Cargoclixa: TIMOCOM isporučuje GPS podatke, a Cargoclix uz pomoć SLOT-a obezbeđuje poboljšano upravljanje vremenom na rampi. Suverenitet podataka ostaje netaknut jer se podaci koriste isključivo za ETA obračun.

– Bezbedno deljenje podataka radi veće transparentnosti u lancu snabdevanja će se sve više etablirati –  uveren je TIMOCOM-ov Manager Di Domizio.

– Otpada telefoniranje i slanje elektronskih dopisa, preduzeća mogu bolje planirati, a vozači kamiona moraju manje čekati.

Mnoga čuvena preduzeća iz svih branši već koriste SLOT rešenje: Svaki prevoznik se mora prijaviti na rampi preko SLOT-a.

Vreme čekanja je prema izjavama vozača u poslednjih pet godina postalo znatno duže, konstatuje Savezna uprava za prevoz robe u svom najnovijem istraživanju tržišta. Na tajnačin obe strane doprinose poboljšanju: vozači žele bolje organizovane procese, vlasnicima rampi su bitne obavezujuće informacije.

– U našu orijentaciju kao sistema pametne logistike spada i umrežavanje sistema kako bi se zajedničkim klijentima ponudile važne informacije u pravom momentu – konstatuje Andrea Di Domizio.

Novo rešenje protiv zastoja na rampi prezentuju TIMOCOM (Hala A5/ Štand 317/418) i Cargoclix (Hala A3/Štand 315/416) u okviru sajma transport logistic 2019 u Minhenu (od 04. do 07. juna).

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.